18 de juliol del 36, data tràgica i amarga per al poble treballador
NI OBLIDEM, NI RENUNCIEM A LES SEVES LLUITES I LA SEVA REVOLUCIÓ PERMANENT.
Reconeixem que una societat que oblida el seu passat i més concretament la seva història recent, està condemnada a repetir-lo. Per això són necessaris ELS JOGLARS DEL RECORD, els missatgers orals de la memòria històrica, són la veu dels sense veu, són el clam de les oblidades i de les abandonades, són el rumor col·lectiu de les cunetes, les desaparicions i les execucions.
Que el meu nom no es perda en la història, deia una de les tretze roses. No deixarem que es perda.
Des del mateix 18 de Juliol de 1936, famílies senceres es van dedicar a demanar informació sobre la sort, o el parador, d’aquells que, per qualsevol motiu: treball, servei militar, etc. estaven en el lloc i moment més inconvenient, més encara davant un Cop d’estat com el què va executar Franco.
La política d’oblit de la Transició ha fet possible que encara avui (setanta-nou anys després) centenars de famílies desconeguen la sort dels seus sers estimats, i no és difícil trobar a persones que utilitzen els diversos fòrums de debat i web sobre la memòria per preguntar sobre paradors o circumstàncies concretes que concerneixen a persones amb nom i cognoms.
La Llei de l’Amnistia, la inmunda Llei 46 de 1977, va ser la llei de l’amnèsia i la covardia, per mantenir als hereus del franquisme, en el poder, tant polític com a econòmic i social.
També està pendent el reconeixement dels i les lluitadores antifranquistes, cuidadania anònima que ens va portar de tornada la llibertat, poble a poble, comarca a comarca. I la dignificació i repararació social de les famílies represaliades, la d’aquelles mares, esposes, filles, que van sofrir en la seva pell l’opressió del règimen franquista, de la bota falangista i del púlpit eclesiàstic.
Ens volen convèncer que és temps passat i que les ferides es guareixen amb el pas dels anys. Per guarir cal sanar i esta societat actual no està sanada. Tenim pendent rehabilitar socialment i dignificar la seva memòria i record, la de tota una generació de vençuts i humiliats.
Solament així sanarem el present i el futur del nostre pais, mentre no reparem la injustícia comesa contra el poble, a través del cop d’estat militar del 36, per les forces fàctiques del capital, església i oligarquia dominant, seguirem ferits i sagnant, patint l’opressió.
Des de CGT i el moviment llibertari, vam seguir honrant a aquelles i aquells lluitadors de la llibertat i la igualtat social, aquells transformadors socials en pós de l’ideal de la justícia social.
Són la nostra família, les nostres llavors i arrels, d’elles hem nascut, florit i crescut.
D’elles vam aprendre, en el silenci i la por de quaranta anys de dictadura, que la lluita i la unitat d’acció obrera són l’ unic camí cap a l’emancipació del poble treballador.
Feixismes i règims totalitaris hi ha hagut molts, en la història del nostre món i el segle XX va ser pròdig en aquest càncer social. És obligació del poble obrer eradicar-los, destruir-los, picar-los des de la base, per evitar el seu creixement i propagació, que intoxica ments joves i manipulables.
En el 36, el feixisme franquista es va allotjar en el nostre país i va durar fins a 1975, amb la mort en el seu llit, del maleït dictador. Gairebé quaranta anys de terror i repressió no van poder amb la ferma voluntat de resistència i lluita del poble.
Per això, en 2015, seguim reivindicant, amb més força si cap, ni oblidem ni renunciem a cap lluita, passada, present o futura, que ens porte a la societat igualitària a la qual aspirem, i com deia Raimon, en el 75 : “ Jo vinc d’una lluita que és sorda i constant, jo vinc d’un silenci que romprà la gent, que ara vol ser lliure i estima la vida, que exigeix les coses que li han negat. ”
Salut
Acció Social CGT Correos Castelló
COMUNICAT DE PREMSA DEL GRUP PER LA RECERCA DE LA MEMÒRIA HISTÒRICA DE CASTELLÓ
El Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló convoca a tota la ciudadanía a l’acte de memòria històrica que es celebrarà el dissabte 18 de juliol a les 10 h. a la plaça Tetuán de Castelló per recordar a les víctimes dels bombardejos de l’aviació feixista durant la Guerra Civil.
L’acte consistirà en l’obertura i visita del refugi de l’esmentada plaça com a símbol de reivindicació de les polítiques de memòria democràtica i de respecte als drets humans. Després es llegirà un manifest per part del GRMH demanant que es duguen a terme polítiques de memòria tant de temps demandades, en presència de les noves autoritats municipals i del públic assistent.
Preguem l’assistència de ciutadans i ciutadanes com a símbol i espèrit de reconciliació i concòrdia.
Castelló, 16 de juliol de 2015
Publicar comentario