2015 es tanca amb més de 4 milions d’aturats i el 92% de contractes temporals
Malgrat les dades de l’atur, tècnicament positius, publicats avui pel Govern, el què realment creix a Espanya és la pobresa i la precarietat
Des de la Confederació General del Treball (CGT) denunciem la falsa recuperació econòmica basada exclusivament en l’augment de la taxa de guany de l’empresariat i, especialment, en la major explotació de milions de persones assalariades. Al mateix temps advertim del poc rigor de les dades reals d’ocupació que ve facilitant aquest govern, tan necessitat de cortines que tapen la seua pèrdua d’electorat i els constants casos de corrupció que esguiten al PP. Reiteradament s’insisteix a ressaltar el nombre de contractes (sense explicar la seua durada i el salari corresponent) mentre se silencien les xifres de joves que es veuen obligats a emigrar a la recerca de treball (més de 500.000 en 2014/2015) o el d’immigrants (2 milions) que han tornat als països d’origen per la pèrdua dels seus treballs.
Segons les xifres facilitades en el dia d’avui, 28 de gener, pel Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social, l’atur registrat en les oficines dels Serveis Públics d’Ocupació (SEPE, l’antic INEM) ha baixat durant el mes de desembre en 55.790 persones i se situa en els 4,04 milions d’aturats, per la qual cosa 2015 se salda amb una caiguda total anual de 354.203 persones. Segurament si el SEPE no estiguera animant a esborrar-se de les llista de demandants d’ocupació a milers de persones, les dades de les estadístiques d’atur no serien tan triomfalistes.
Per a la CGT hi ha altres dades a tenir en compte per a fer-se una idea bastant més exacta de la realitat que la que des del govern del PP ens volen transmetre. Així, per exemple, cal ressaltar que malgrat aquest lleu descens, s’ha de tenir en compte que la caiguda de l’atur de desembre de 2015 ha sigut menor que la d’anys precedents. Al desembre de 2014 l’atur es va reduir en 64.405 persones, en 2013 va baixar en 107.570 i en 2012 van ser 59.094 aturats menys. D’altra banda, la despesa en prestacions per desocupació va caure un 13,3% al novembre (última dada publicada) i la cobertura de prestació per desocupació va caure al 55,3%. El que suposa un gran increment de persones aturades que es queden sense protecció i de famílies que van directament a la pobresa.
La contractació en tot 2015 ha assolit la xifra de 18.576.280, la qual cosa suposa 1.849.191 contractes més (11,06%) que l’any anterior, encara que les xifres segueixen estant a gran distància de les anteriors a la crisi econòmica. La Confederació General del Treball adverteix també de l’enganyós d’aquestes dades, ja que la mitjana dels contractes ja és inferior als dos mesos de durada i s’incrementa el nombre de contractes a temps parcial (en molts casos d’amb prou faenes unes hores setmanals) mentre que els salaris són d’uns escassos centenars d’euros, amb independència que en moltes ocasions la jornada laboral s’allarga fins a les 12 hores.
Un altre aspecte destacable és la distribució de l’atur per sectors, ja que desembre conclou amb menys parats en serveis i agricultura i més en indústria i construcció. Concretament, disminueix entre els treballadors del sector serveis, amb 61.336 aturats menys (-2,22%), i en agricultura i pesca en 2.133 persones (-1,09%), mentre que puja en Indústria en 4.845 (1,25%) i en construcció en 15.470 (3,53%). Aquestes dades poden donar una idea de com es creen ocupacions precàries en comerç i serveis i es perden en indústria o construcció, on tradicionalment han sigut ocupacions moltes més estables.
Des de la CGT també volem recordar que mentre es creen aquest tipus d’ocupació temporal i mal remunerat, es produeixen milers d’acomiadaments com a conseqüència dels ERO i tancaments en empreses tan importants com Tragsa, Indra, Altadis, Iberia, Aena, Vodafone, Renfe, Elcogas, Bosal, etc. Sense oblidar les 65.000 ocupacions destruïdes en l’última dècada en el sector financer o els 50.000 que s’han reduït en sectors tan vitals com l’educació i la sanitat.
Gabinet de Premsa de CGT
Madrid, 28 de gener de 2016
Publicar comentario