A les 20h15. Seu Ciutat d’Alacant de la UA. Sala Miguel Hernández (C/ Ramón y Cajal, 4)
Aquest documental, dirigit i escrit per José Asensio, aborda un capítol tràgic i silenciat en la història del moviment obrer valencià dels anys de la Transició. El 25 de juny de 1979 va ser assassinat a mans de la Policia en el transcurs d’una pacífica i legal vaga de la colla de treballadors del Mercat d’Abastos, el jove de 20 anys afiliat a la CNT Valentín González Ramírez. Un fet que va commocionar a l’esquerra del País Valencià i que va suposar la major vaga general que es coneix en la ciutat.
Després de constatar les escasses repercussions d’aquell succés en anys posteriors i després de preguntar-se si allò va ser alguna cosa excepcional, el militant de la CGT José Asensio va iniciar una labor que ha durat quatre anys i el resultat del qual, en forma de documental de 53 minuts de durada, suposa una necessària contextualització de la mort de Valentín, una posada en dubte de la versió oficial d’un període que “no va ser un procés històric pacífic” i una reivindicació de la lluita obrera com a motor de progrés i de millora de les condicions de vida de les classes populars.
I és que, tal com queda reflectit en el treball audiovisual, en la Transició també va haver-hi persones i organitzacions que van realitzar dures crítiques i fortes mobilitzacions front a un procés que va servir de maquillatge democràtic per a tot un seguit de personatges i estructures fortament arrelades i servils a l’anterior règim feixista.
En eixe procés clau que va consolidar fins als nostres dies el sistema econòmic i polític-social capitalista, moltes de les persones que van lluitar contra les polítiques i pactes de les elits han sigut oblidades i obviades pel silenci conscient de la Transició oficial. Valentín González va ser una d’eixes persones silenciades.
Amb aquest documental, la CGT recupera la seua història i tracta de reconstruir una part de la memòria col·lectiva.