62 persones acumulen la mateixa riquesa que la meitat de la població mundial
A dos dies del fòrum de Davos, Oxfam denuncia que la desigualtat no para de créixer en el món sencer.
A l´Estat espanyol, l’1% dels més rics concentra més riquesa que 35 milions de persones.
“El creixement de la desigualtat és el principal problema de la humanitat”. Amb aquesta frase, el director de campanya d’Oxfam Intermón, Jaime Atienza, resumia aquest dilluns davant els mitjans de comunicació el contingut de l’informe Una economia al servei de l’1%, que alerta sobre la imparable desigualtat del planeta i que serà presentat a la reunió anual de líders polítics i econòmics a Davos (Suïssa).
L’estudi posa damunt la taula una dada que l’organització considera inacceptable: només 62 persones tenen la mateixa riquesa que 3.600 milions de persones, o el que és el mateix, la meitat de la població mundial. L’avanç de la desigualtat ha estat fins i tot més ràpid del que s’esperava: Oxfam va calcular l’any passat que el 2016 l’1% posseiria més riquesa que la resta de la població mundial. No obstant això, aquesta dada s’ha fet realitat un any abans. El 50% de la nova riquesa generada des de començaments de segle ha anat a parar a les butxaques de l’esmentat 1% privilegiat, mentre que a la meitat més pobra del planeta amb prou feines ha arribat l’1% de l’increment total.
La situació és perfectament extrapolable a Espanya, on 20 persones ostenten un patrimoni de 115.100 milions d’euros, el que equival a la riquesa del 30% de la població més pobra del país (14 milions de persones). El patrimoni d’aquestes grans fortunes es va incrementar un 15% el 2015, un any en què la riquesa del 99% restant va caure un 15%. El responsable de campanya d’Oxfam ha qualificat d ’”alarmant” el creixement de l’exclusió social al nostre país, que se situa entre els cinc més desiguals d’Europa, només superat per Portugal, Itàlia i Grècia. Des que va començar la crisi, i segons denuncia l’informe, Espanya és el segon país de la Unió Europea en què més ha crescut la bretxa salarial.
La responsabilitat dels paradisos fiscals
Entre les principals causes de la desigualtat mundial, Oxfam destaca la constant fugida de recursos cap als paradisos fiscals, una situació a la qual ha posat xifres Susana Ruiz, responsable de temes de fiscalitat i igualtat de l’organització. Ruiz ha destacat que aquesta pràctica segueix a l’alça, i que la riquesa individual oculta en aquests paradisos fiscals arriba ja als 7,6 bilions de dòlars, el que suposa una pèrdua de 190.000 milions de dòlars cada any en ingressos per als governs que podrien ser destinats a millorar l’educació i la sanitat dels més desfavorits.
“El disseny tributari espanyol està incrementant la pressió fiscal sobre el treball i el consum, però no està recaptant pràcticament res de les rendes del gran capital”, ha denunciat Ruiz, que ha assenyalat que l’Impost de Societats espanyol està vuit punts per darrere de la recaptació mitjana d’Europa. “Des del principi de la crisi hi ha hagut una caiguda del 58% en la recaptació de l’impost de societats, mentre que tots els altres impostos han recuperat la seva capacitat recaptatòria”. De la mateixa manera, Ruiz ha destacat que 17 de les 35 empreses de l’Ibex 35 no estan pagant per l’Impost de Societats a Espanya gràcies als mecanismes de planificació fiscal. Una “martingala” per la qual es podrien estar perdent fins a 500 milions de recaptació a Espanya, segons Ruiz.
Per Oxfam, l’informe deixa clar que “el problema no és la manca de riquesa al món, sinó la manera en què es distribueix aquesta”. En aquest sentit, l’organització assegura que és “perfectament possible” acabar amb la pobresa al món per a l’any 2030, una cosa que fins i tot es podria haver aconseguit en els primers 15 anys de segle d’haver combatut aquesta desigualtat i repartit el creixement i el ocupació.
FONT: LA MAREA.COM
L´1% més ric de la població mundial posseeix més riquesa que el 99%. Informe Oxfam:
https://www.flickr.com/photos/cgtcatalunya/24104434259/in/dateposted-public/
FONT:ELPUNTAVUI.CAT
Més informació: