CGT País Valencià i Múrcia

Activistes de “Tanquem Cofrents” porten un drac nuclear a la seu d’Iberdrola en commemoració del setè aniversari de la catàstrofe de Fukushima

Nota de premsa

Activistes de les organitzacions pertanyents a la plataforma “Tanquem Cofrents” han realitzat, avui 10 de març, una acció festiu-reivindicativa enfront de la seu d’Iberdrola, a València.

Els activistes portaven un drac xinés per a simbolitzar que l’energia nuclear és un drac que pot despertar en qualsevol moment i desencadenar una catàstrofe, com va succeir, fa ja 7 anys, en la central japonesa de Fukushima i que segueix desenvolupant-se avui dia. Efectivament, 7 anys després els tres reactors destruïts segueixen alliberant ingents quantitats de substàncies radioactives a l’Oceà Pacífic, i ni tan sols s’han localitzat les masses de combustible fos que van travessar els atuells d’aquests tres reactors. I molt menys s’ha desenvolupat algun mètode per a extraure-lo, per la qual cosa sembla impossible que es complisca el calendari previst per TEPCO, l’empresa propietària de la central, de poder descontaminar l’emplaçament 50 anys després de l’accident. Un procés, amb un cost de bilions d’euros què està sent pagat amb els impostos dels contribuents japonesos, atès que aquesta empresa va fer fallida, i ha sigut de facto nacionalitzada. El mateix que ocorreria ací si hi haguera un accident greu en alguna de les nuclears espanyoles, ja que el segur de les centrals nuclears només cobreix una minúscula part de les despeses que açò comportaria.
És més, en els últims dies s’ha publicat un estudi que demostra que a més de l’enorme contaminació per substàncies radioactives gasoses i dissoltes que s’havia estimat fins ara, també s’han emès des de la central micropartícules sòlides que contenen plutoni, entre altres isotopos radioactius. Aquestes micropartícules són tan xicotetes que poden inhalar-se i arribar fins als pulmons, la qual cosa multiplica el risc de contaminació radioactiva dels milers de treballadors que treballen en la neteja i descontaminació de l’emplaçament en condicions, moltes vegades, penoses.
7 anys després, és necessari recordar a les desenes de milers de ciutadans japonesos que segueixen desplaçats de la zona contaminada, dels quals ja ningú s’acorda, i que ja no compten amb poder reprendre la seua vida en les seues antigues llars.
Els activistes de “Tanquem Cofrents” han explicat també que el reactor de Cofrents és idèntic a un dels reactors destruïts en Fukushima, i han reclamat que no es perllongue el funcionament de la central mes allà, com a màxim, de 2021, quan venç l’actual llicència de funcionament de la central valenciana i que actualment és l’empresa Iberdrola la que té el permís d’explotació.
Els portaveus de la plataforma han anunciat que intensificaran la seua campanya pel tancament d’aquesta central davant l’evidència de l’estat de deterioració en què es troba i la irresponsable gestió realitzada per la seua adreça, que només es pot qualificar com de deixadesa, i que aguditza el risc que ocórrega un accident greu. Situació que és constatada per l’acumulació de parades per a reparar les contínues avaries, moltes d’elles en sistemes crucials, que ha vingut patint la central nuclear de Cofrents en els últims mesos.
Finalment, han recordat que les centrals nuclears no solament són contaminants i perilloses, sinó que també són innecessàries, ja que la seua producció es pot compensar a curt termini amb mesures fàcilment aplicables d’estalvi i eficiència energètiques i amb la implantació d’un nou model energètic liderat per les energies renovables, en una senda ja iniciada per països com Alemanya, Bèlgica, Suïssa, Corea del Sud o Taiwan.

Plataforma Tanquem Cofrents

Nota de prensa

Activistas de “Tanquem “Cofrents” llevan un dragón nuclear a la sede de Iberdrola en conmemoración del séptimo aniversario de la catástrofe de Fukushima”

Activistas de las organizaciones pertenecientes a la plataforma “Tanquem Cofrents” han realizado, hoy 10 de marzo, una acción festivo-reivindicativa frente a la sede de Iberdrola, en Valencia.

Los activistas portaban un dragón chino para simbolizar que la energía nuclear es un dragón que puede despertar en cualquier momento y desencadenar una catástrofe, como sucedió, hace ya 7 años, en la central japonesa de Fukushima y que sigue desarrollándose hoy en día. Efectivamente, 7 años después los tres reactores destruidos siguen liberando ingentes cantidades de sustancias radioactivas al Océano Pacifico, y ni siquiera se han localizado las masas de combustible fundido que atravesaron las vasijas de estos tres reactores. Y mucho menos se ha desarrollado algún método para extraerlo, por lo que parece imposible que se cumpla el calendario previsto por TEPCO, la empresa propietaria de la central, de poder descontaminar el emplazamiento 50 años después del accidente. Un proceso, cuyo coste de billones de euros está siendo pagado con los impuestos de los contribuyentes japoneses, dado que esta empresa quebró, y ha sido de facto nacionalizada. Lo mismo que ocurriría aquí si hubiera un accidente  grave en alguna de las nucleares españolas, ya que el seguro de las centrales nucleares sólo cubre una minúscula parte de los gastos que eso conllevaría

Es más, en los últimos días se ha publicado un estudio que demuestra que además de la enorme contaminación por sustancias radioactivas gaseosas y disueltas que se había estimado hasta ahora, también se han emitido desde la central micropartículas sólidas que contienen plutonio, entre otros isotopos radioactivos. Estas micropartículas son tan pequeñas que pueden inhalarse y llegar hasta los pulmones, lo que multiplica el riesgo de contaminación radioactiva de los miles de trabajadores que trabajan en la limpieza y descontaminación del emplazamiento en condiciones, muchas veces, penosas.

7 años después, es necesario recordar a los decenas de miles de ciudadanos japoneses que siguen desplazados de la zona contaminada, de los que ya nadie se acuerda, y que ya no cuentan con poder reemprender su vida en sus antiguos hogares.

Los activistas de “Tanquem Cofrents” han explicado también que el reactor de Cofrentes es idéntico a uno de los reactores destruidos en Fukushima, y han reclamado que no se prolongue el funcionamiento de la central mas allá, como máximo, de 2021, cuando vence la actual licencia de funcionamiento de la central valenciana y que actualmente es la empresa Iberdrola la que tiene el permiso de explotación.

Los portavoces de la plataforma han anunciado que intensificarán su campaña por el cierre de esta central ante la evidencia del estado de deterioro en que se encuentra y la irresponsable gestión realizada por su dirección, que sólo se puede calificar como de dejadez, y que agudiza el riesgo de que ocurra un accidente grave. Situación que es constatada por la acumulación de paradas para reparar las continuas averías, muchas de ellas en sistemas cruciales, que ha venido sufriendo la central nuclear de Cofrentes en los últimos meses.

Por último, han recordado que las centrales nucleares no sólo son contaminantes y peligrosas, sino que también son innecesarias, ya que su producción se puede compensar a corto plazo con medidas fácilmente aplicables de ahorro y eficiencia energéticas y con la implantación de un nuevo modelo energético liderado por las energías renovables, en una senda ya iniciada por países como Alemania, Bélgica, Suiza, Corea del Sur o Taiwan.

 

Plataforma Tanquem Cofrents

tanquem

 

Comparteix
Salir de la versión móvil