Els ecologistes porten davant de les autoritats comunitàries els impactes mediambientals de l’activitat i el sospitós repartiment de les subvencions
Dimecres, 25 de febrer, Acció Ecologista-Agró, amb la col·laboració de la plataforma Bosc Viu i el Centre Excursionista de València, organitzà un acte públic per a explicar els continguts de la denúncia que els ecologistes han presentat davant de la Unió Europea contra els abusos i les irregularitats en l’extracció de biomassa forestal al País Valencià. Esta activitat, subvencionada amb fons europeus, s’està desenvolupant sense a penes cauteles ambientals i el repartiment de les ajudes públiques per al sector resulta, com a mínim, sospitós: 8 empreses concentren més del 75% dels ajuts i 4 demarcacions forestals, de les 12 que hi ha al territori valencià, sumen el 80% dels projectes i més del 80% dels diners concedits.
La denúncia que Acció Ecologista-Agró ha presentat davant de la Unió Europea consta d’una quinzena de punts i està basada en els informes que la Comissió Forestal de l’organització ecologista va presentar recentment davant de Les Corts Valencianes. AE-Agró considera que actualment no hi ha cap garantia que assegure que la fusta extreta siga realment biomassa forestal residual, com fa creure l’administració valenciana, ja que, en realitat, la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient està fomentant un model d’extracció extensiu, massiu i no selectiu de vegetació verda i fins i tot de fusta cremada, malgrat implicar greus danys ecològics en els ecosistemes en regeneració i desatendre així els informes científics.
L’extracció de biomassa forestal s’està desenvolupant indiscriminadament, sense cap tipus de cautela ambiental i infringint-se tota mena de normatives i orientacions cientificotècniques. Inclús en boscos protegits de la Xarxa Natura 2000, on no s’apliquen tampoc mesures preventives específiques. L’extracció de biomassa està provocant greus impactes en el sòl, la biodiversitat i en el paisatge forestal valencià, perjudicant un desenvolupament rural alternatiu, basat en el turisme de natura, l’agricultura ecològica i la restauració ambiental. Fins i tot s’està arribant al punt d’impulsant el cultiu d’espècies exòtiques en el medi forestal, amb el risc que açò suposa per a la conservació de la vegetació autòctona i la proliferació d’espècies exòtiques invasores.
La Conselleria de Medi Ambient defensa este model d’extracció massiva de biomassa afirmant, per exemple, que és una mesura per a previndre incendis. Però, no aporta cap argumentació específica al respecte. Per altra banda, és completament fals que este sector econòmic, tal i com el promou la Conselleria, puga ser el motor del desenvolupament rural, ja que sols és rendible amb les ajudes europees i si s’actua sense miraments ambientals. Només beneficia a uns pocs. De fet, 8 empreses s’emporten més del 75% de les subvencions. A més a més, com ja va denunciar AE-Agró en els informes lliurats davant de Les Corts, de les 12 demarcacions forestals valencianes, 4 acumulen més del 80% dels projectes i dels ajuts atorgats.
Com van explicar al Centre Excursionista de València Carles Arnal, portaveu de la Comissió Forestal d’AE-Agró, i Núria Bargues, advocada de la Comissió Jurídica d’AE-Agró, amb esta denúncia davant de la Unió Europea els ecologistes volen aturar la biomassacre que estan patint els boscos valencians. Per això, van a sol·licitar a les autoritats comunitàries que investiguen els impactes mediambientals de l’extracció de la biomassa subvencionada amb fons europeus de caràcter ambiental. A més a més, AE-Agró va a demanar que Europa paralitze les ajudes al sector fins que es comprove que complix amb els requisits de la Directiva Europea d’Energies Renovables, que les subvencions s’adjudiquen amb la màxima transparència i que realment estiguen servint per a fomentar un desenvolupament rural sostenible, equitatiu, ben distribuït territorial i socialment, amb futur i sense agredir el medi ambient.
ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ
Acció Ecologista Agró
Vídeo de promoció de la Campanya de Reforestacions 2014-2015 de la Colla Ecologista l’Arrel (Ontinyent):
https://www.youtube.com/watch?v=AP57S2tlj5I
“Com aconseguir un tapet verd i no acabar xirivia”
http://recuperaciofloraautoctona.blogspot.com.es/