La Confederació General del Treball (CGT) de València, posa de manifest la situació de desproveïment i obsolescència d’aparells de diagnòstic així com de mantes i altres estris enfocats al benestar dels pacients
La CGT ve denunciant des de fa anys la pèrdua de drets fonamentals que està suposant, entre altres factors, la privatització en la gestió dels centres sanitaris de titularitat pública que, segons expliquen treballadores de la Fe, està suposant una imposició de les lògiques economicistes de maximització de beneficis enfront del benestar de pacients i treballadores.
En cas del servei d’urgències de l’Hospital Universitari i Politècnic de la Fe de València “els aparells que serveix per a diagnosticar patologies està en moltes ocasions obsolet i té fallades en el seu funcionament – segons ens explica Isabel Cervera, militant del Sindicat d’Administració Pública de CGT València en La Fe -, al que se suma el fet que són insuficients en quantitat per a una ràpida i correcta assistència. Aquest és el cas dels aparells d’electrocardiograma, monitors de transport, ambús, cablejat per al monitoratge, els propis monitors, carros de parades i, fins i tot, coses tan bàsiques com termòmetres clínics”.
Al seu torn, Cervera denuncia que han estat arribant a la Fe equips d’impressores nous, de la mateixa manera que l’any passat van rebre pantalles de mesurament estadístic d’ocupació. Segons Cervera: “La tecnologia de l’estadística funciona i s’actualitza amb gran èxit, de fet, aquesta suficiència en la modalitat no diagnòstica d’equips, ha valgut el reconeixement de Best Spanish Hospitals Awards en la categoria d’Urgències dins de la classificació d’hospital públic i d’alta tecnologia”. I afig: “amb aquestes ferramentes es modifiquen pautes a l’arribada de pacients que han d’ingressar en pro de dissimular el col·lapse hospitalari que en aquests mateixos moments estem patint als hospitals”.
Aquests últims dies, també s’ha evidenciat la falta de mantes a l’hospital, motiu pel qual durant l’ona de fred, moltes pacients han sigut ficades al llit amb roba a petició pròpia davant la falta d’elements amb els quals resguardar-se. “Hem arribat al cim de la precarietat quant a aqueix concepte que fa referència a la qualitat assistencial anomenat humanització de l’assistència”, contínua Cervera. I conclou: “aquesta situació ens porta a plantejar-nos quin és l’ordre de prioritats en preferència a la xarxa clientelista que es va generar quan van començar les retallades i privatització per part del Ministeri i, per extensió, la Conselleria de Sanitat i els gestors del propi hospital”.