×

CGT insta al Consell a arribar a un acord abans que l’Audiència Nacional dicte sentència sobre l’ERO d’extinció de RTVV

CGT insta al Consell a arribar a un acord abans que l’Audiència Nacional dicte sentència sobre l’ERO d’extinció de RTVV

Davant el risc de fer inviable la nova ràdio i televisió públiques, el sindicat crida a negociar. Així mateix exigeix al Consell que complisca la seua obligació de depurar responsabilitats per la gestió corrupta del PP

L’Audiència Nacional ha assenyalat data de judici per al pròxim 11 de gener sobre la demanda judicial presentada en el seu moment pel sindicat Confederació General del Treball contra l’Expedient de Regulació d’Ocupació d’extinció de RTVV.

Si es confirmen les previsions i es sentenciara la nul·litat de l’ERO, les indemnitzacions als treballadors podrien arribar a entre 150 i 200 milions d’euros. I, alguna cosa molt important a tenir en compte, aquesta quantitat creix com més temps passa (s’estima en un milió d’euros més cada setmana). I encara més important, no és descartable que la pròpia Audiència Nacional puga plantejar una qüestió d’inconstitucionalitat, com va sol·licitar CGT en la seua demanda, amb la qual cosa es pot allargar encara més aquest procés i encarir notablement.

Les conseqüències de la nul·litat del ERE serien l’obligació de reincorporar a tota la plantilla, que retornaria les indemnitzacions i cobraria els salaris deixats de percebre, a més d’abonar els costos de Seguretat Social.

La demanda presentada per CGT, únic sindicat que no va signar l’Acord del l’ERO del PP, té moltes probabilitats de prosperar -i el Consell ho sap- com han assenyalat també diversos especialistes en Dret Laboral, en concret, Tomás Sala, catedràtic de dret del Treball de la Universitat de València, i la Càtedra de Dret del Treball de la Universitat Complutense dirigida per Mª Emilia Casas, expresidenta del Tribunal Constitucional.

L’execució d’una hipotètica sentència estimatòria de les pretensions de CGT, com hem vist, suposaria directament l’incompliment de la Llei d’Estabilitat Pressupostària, i tenir una plantilla duplicada si el Consell segueix amb els seus plans de crear una nova ràdio i televisió des de zero.

Cal recordar que l’actual Consell ha pressupostat 55 milions d’euros per a posar en marxa el pròxim any la nova ràdio i televisió, proposta que el ministre Montoro analitza amb lupa i amenaça amb recórrer per incomplir la Llei d’Estabilitat Pressupostària. Si a açò afegim les conseqüències econòmiques descrites davant la possible nul·litat de l’ERO, ja ens podem imaginar el futur d’eixa televisió: inici d’emissions i fos a negre de nou en un plis plas.

Una altra de les paradoxes que es van a produir en el judici davant l’Audiència Nacional és la imatge -vergonyant al nostre entendre- de la consultora KPMG, que va dissenyar l’ERO d’extinció amb el PP i que també té per contracte la defensa jurídica, al costat de l’Advocacia de la Generalitat defensant la legalitat d’un ERO que va ser qualificat per alguns com un colp d’estat, i que rep crítiques contundents per les actuals Corts, les que van aprovar la Llei 12/2015, de 29 de desembre, per a la recuperació del servei públic de radiodifusió i televisió d’àmbit autonòmic, de titularitat de la Generalitat, i la Llei 6/2016, de 15 de juliol, de la Generalitat, del Servei Públic de Radiodifusió i Televisió d’Àmbit Autonòmic, de Titularitat de la Generalitat.

Per tot açò, CGT torna a plantejar al Consell la necessitat d’obrir un procés de negociació -com recomana també l’informe de Mª Emilia Casas- per a evitar aquesta situació, i ha sol·licitat una reunió al President, a la Vicepresidenta del Consell i als grups parlamentaris, a fi d’intentar un acord que pose fi a la incertesa derivada d’una possible sentència de nul·litat de l’ERO.

En joc està també el model de la ràdio i televisió pública. La proposta del Consell és la d’un model “low cost”, el “model Alzira” de la radiotelevisió pública, amb uns 300 treballadors que s’ocuparien de realitzar els informatius i la resta privatitzada a través de productores que precaritzaran el mercat laboral.

El cas de Mediapro, productora que pot ser la “gran agraciada” de la privatització, serveix molt bé d’exemple sobre el funcionament d’aquest “mercat” de la precarietat laboral: la productora té 300 treballadors en plantilla, i funciona amb tot un entramat d’empreses que depenen del grup i que arriben a assolirr un total de 2000 treballadors en unes condicions laborals lamentables.

La proposta de CGT, compartida amb el Comitè d’empresa, suposa l’engegada de la nova RTVV amb un nombre de treballadors suficient per a garantir la gestió directa del servei públic, estimats entorn dels 800, en la línia de les plantilles d’altres comunitats amb característiques similars, la qual cosa suposaria que els treballadors que es reincorporaren retornarien la indemnització percebuda i la resta cobraria la indemnització com a acomiadament improcedent. Aquesta solució, plantejada en el seu moment al govern suposava un cost de 500.000 euros, segons les estimacions realitzades per a 1 de març de 2016. El criteri per a triar eixos 800 treballadors seria l’haver superat un procés de selecció per oposició i l’antiguitat.

Aquesta solució permetria desbloquejar el conflicte judicialitzat, i l’engegada en un breu termini amb mitjans públics, sense riscos que es dispare el cost de la nova televisió pública.

Però la proposta de CGT no es queda ací, exigim al Consell que, de manera immediata, es persone en la causa penal oberta contra els gestors corruptes de RTVV, i que lluite perquè retornen fins a l’últim euro robat. Així mateix, volem explicacions de perquè el Consell, després d’any i mig de govern, NO HA DECIDIT PERSONAR-SE EN AQUESTA CAUSA, quan va anunciar que ho faria en les causes penals per corrupció.

CGT va presentar al juliol de 2014 la denúncia davant la Fiscalia Anticorrupció, la còpia es posa a la disposició dels mitjans de comunicació, on es poden comprovar algunes de les tropelies comeses pels gestors del PP.

Exigim la depuració de responsabilitats sobre la gestió balafiadora dels recursos públics realitzada pel PP en RTVV, que s’exigisca la devolució del robat i s’indemnitze a la societat valenciana per TOTS els danys i perjudicis produïts a la Hisenda Pública de la Generalitat, que és la butxaca de tots i totes nosaltres.

Per si no ho recorda el Consell, la gestió corrupta del PP en RTVV va generar un forat de 1300 milions, volem parlar d’això i del que va a costar la nova ràdio i televisió públiques, i no anem a admetre un model de privatització neoliberal que precaritza el treball, que afavoreix el control i manipulació dels mitjans de comunicació públics, beneficiant a les empreses “amigues” del poder polític de torn. NO HO ANEM A CONSENTIR.

Federació Local de València CGT

València, 18 de novembre 2016

Comparteix