×

CGT mostra suport als Bombers Forestals i a les persones i poblacions afectades pels incendis

CGT mostra suport als Bombers Forestals i a les persones i poblacions afectades pels incendis

La Confederació General del Treball (CGT) es solidaritza amb totes aquelles persones i poblacions afectades pels nombrosos incendis que s’estan produint de manera simultània al llarg del País Valencià, de l’Estat Espanyol i de tota la Mediterrània en el seu conjunt. Alhora CGT mostra suport a les bomberes forestals que, lluny de la imatge espectacularitzada dels mitjans de comunicació que ens treu de la realitat, formen part d’un col•lectiu que a dia de hui lluita més que mai per estabilitzar i dignificar el seus llocs de treball on arrisquen les seues vides per combatre la capacitat destructiva del foc.

Es per això que, com a part de la classe obrera organitzada, i aprofitant que aquests incendis han posat de manifest les mancances de personal a l’operatiu, el sindicat de Bombers Forestals de la Generalitat Valenciana inscrit a CGT, exigeix a les institucions – que gestionen aquesta activitat mitjançant la empresa pública instrumental: Societat Valenciana de Gestió Integral dels Serveis d’Emergències (SGISE) – una millor conciliació laboral i familiar i una millor operativitat dels serveis de extinció amb un nou model operatiu que contemple amb un tercer torn per cobrir totes les franges horàries i unes unitats de reforç que estiguen actives tot el any.

No es poden seguir combatent aquests escenaris amb torns obsolets i pseudo-guàrdies que no garantitzen el correcte relleu de les unitats intervinents, ni amb unitats que solament treballen 6 mesos a l’any.

Per altra banda, els coeficients reductors de l’edat de jubilació son altra qüestió que cal tindre en compte a l’hora d’establir un nou model operatiu, ja que un bomber es jubila als 67 anys, i no als 59 com ho fan les treballadores de professions amb perillositat, toxicitat o insalubritat. Cal recordar en aquest sentit la mort del company Daniel Muñoz Varas, de 62 anys, a l’extinció de l’incendi de Losacio (Zamora) víctima de la negligent i criminal gestió dels diversos governs.

A més, molts Bombers i Bomberes Forestals que avui es deixen la pell contra el foc, treballen sota un contracte d’obra, per la qual cosa han de tornar a lluitar per una plaça que ja tenien adjudicada per incompetència de passades i presents administracions gestores del servei; fet que s’ha vingut denunciant des de fa temps des de Bombers Forestals en Frau de Llei.

I es que, els Bombers Forestals, en l’actual context de crisi climàtica i de col•lapse dels ecosistemes amb escenaris cada volta més extrems com els derivats de les elevades temperatures – amb ones de calor més freqüents i caloroses i sequera i mancança d’aigua – i incendis de sexta generació, son més necessaris que mai.

Necessaris, com totes aquelles persones i treballadores que estimen i cuiden els boscos. Perquè es necessari que les nostres muntanyes tornen a ser habitades – el seu abandó, entre altres, genera grans acumulacions de combustible sense discontinuïtat – i que el mon rural torne a ser un model de vida que afavorisca la sostenibilitat dels ecosistemes naturals i socials. Perquè, sense por a les runes renaixerem de les cendres.

CGT muestra apoyo a los Bomberos Forestales y a las personas y poblaciones afectadas por los incendios

La Confederación General del Trabajo (CGT) se solidariza con todas aquellas personas y poblaciones afectadas por los numerosos incendios que se están produciendo de manera simultánea a lo largo del País Valenciano, del Estado Español y de todo el Mediterráneo en su conjunto. A su vez, CGT muestra apoyo a las bomberas forestales que, lejos de la imagen espectacularizada de los medios de comunicación que nos saca de la realidad, forman parte de un colectivo que a día de hoy lucha más que nunca para estabilizar y dignificar sus puestos de trabajo donde arriesgan sus vidas para combatir la capacidad destructiva del fuego.

Es por ello que, como parte de la clase obrera organizada, y aprovechando que estos incendios han puesto de manifiesto las carencias de personal en los operativos, el sindicato de Bomberos Forestales de la Generalitat Valenciana inscrito a CGT, exige a las instituciones – que gestionan esta actividad mediante la empresa pública instrumental: Sociedad Valenciana de Gestión Integral de los Servicios de Emergencias (SGISE) – una mejor conciliación laboral y familiar y una mejor operatividad de los servicios de extinción con un nuevo modelo operativo que contemple un tercer turno para cubrir todas las franjas horarias y unas unidades de refuerzo que estén activas todo el año.

No se pueden seguir combatiendo estos escenarios con turnos obsoletos y pseudo-guardias que no garanticen el correcto relevo de las unidades intervinientes, ni con unidades que solo trabajan 6 meses a año.

Por otro lado, los coeficientes reductores de la edad de jubilación son otra cuestión que hay que tener en cuenta a la hora de establecer un nuevo modelo operativo, puesto que un bombero se jubila en los 67 años, y no a los 59 como lo hacen las trabajadoras de profesiones con peligrosidad, toxicidad o insalubridad. Hay que recordar en este sentido la muerte del compañero Daniel Muñoz Varas, de 62 años, en la extinción del incendio de Losacio (Zamora) víctima de la negligente y criminal gestión de los varios gobiernos.

Además, muchos Bomberos y Bomberas Forestales que hoy se dejan la piel contra el fuego, trabajan bajo un contrato de obra, por lo cual tienen que volver a luchar por una plaza que ya tenían adjudicada por incompetencia de pasadas y presentes administraciones gestoras del servicio; hecho que se ha venido denunciando desde hace tiempo desde Bomberos Forestales en Fraude de Ley.

Y es que, los Bomberos Forestales, en el actual contexto de crisis climática y de colapso de los ecosistemas con escenarios cada vez más extremos como los derivados de las elevadas temperaturas – con olas de calor más frecuentes y calurosas y sequía y carencia de agua – e incendios de sexta generación, son más necesarios que nunca. Necesarios, como todas aquellas personas y trabajadoras que aprecian y cuidan los bosques. Porque es necesario que nuestras montañas vuelvan a ser habitadas – su abandono, entre otros, genera grandes acumulaciones de combustible sin discontinuidad – y que el mundo rural vuelva a ser un modelo de vida que favorezca la sostenibilidad de los ecosistemas naturales y sociales. Porque, sin miedo a las ruinas renaceremos de las cenizas.

Comparteix