Icono del sitio CGT País Valencià i Múrcia

CGT rebutja l’ “acord de competitivitat” i denuncia que la plantilla de Ford-España queda exclosa dels ingents beneficis de la multinacional

La Secció Sindical de la Confederació General del Treball en Ford-España, multinacional automobilística amb planta productiva que es troba en la localitat valenciana d’Almussafes, s’oposa a l’acord assolit entre la direcció i la UGT el passat 25 de gener. I és que el pla “lluny de reconèixer la participació i l’esforç dels treballadors de Ford-Espanya” torna a deixar a la plantilla encarregada de la producció “fora del repartiment dels ingents beneficis que aquesta multinacional està obtenint durant els últims anys”. Una dinàmica, la de l’increment de beneficis empresarials en detriment de les condicions laborals de la classe treballadora conjugada amb la desigualtat entre països, pròpia de la globalització capitalista.Per a il·lustrar el cas de la planta d’Almussafes, CGT-Ford destaca que “mentre Mark Fields i Jim Farley (últims CEOs de Ford) es pujaven el sou un 118,81% i un 54,93% respectivament entre 2013 i 2016, els treballadors de Ford Espanya en els últims vuit anys” han comptat únicament amb un augment salarial de “2 punts per damunt de l’IPC”. Així, explica la Secció Sindical, entre 2010 i 2017 l’IPC acumulat ha sigut de 10,30% i mentre que les pujades salarials de la plantilla han sumat un 12,30%. Una dada que contrasta amb que “en aqueix mateix temps (2010/2017) els treballadors de Ford a EUA han rebut un total de 61.000 dòlars en concepte de pagues de beneficis”.

D’aquesta forma, el sindicat apunta que després de vuit anys de dures retallades, “en els quals UGT i l’empresa van pactar la distribució irregular de la jornada, l’eliminació del pla de jubilació a les noves contractacions, la reducció de la pausa de menjar de 30 a 15 minuts i l’eliminació de menjadors per a més de la meitat de la plantilla, l’augment de la jornada de treball per al torn de nit, la incorporació de nous companys amb un 20% menys de sou…” quan arriba el moment de negociar “un nou conveni on s’arrepleguen vertaderes millores per a tota la plantilla” es deixa als treballadors al marge dels beneficis.

Així mateix, resulta paradoxal que a nivell estatal “CCOO i UGT estiguen demanant una pujada salarial del 3%, mentre en Ford-Espanya accepten unes pujades inferiors, i que a més el primer any, una part d’aqueix augment no consolide en les taules salarials”.

Tant l’economia nacional com la de Ford es troben en moments d’alces, de grans beneficis” pel que “no existeix, per tant, cap raó perquè aqueixos guanys no repercutisquen –encara que solament siga a petita escala- en els qui fem possibles aqueixos resultats amb el nostre treball de tots els dies”, apunta l’organització anarcosindicalista.

En conclusió, la CGT rebutja l’acord, en primer lloc, perquè no recupera ni tan sols una part del poder adquisitiu perdut durant aquests anys; i tampoc garanteix el seu manteniment, ja que el primer any pot arribar-se a perdre fins a un 0,9%.

En segon lloc, perquè l’empresa no garanteix fer fixos als treballadors que van entrar l’any 2015. Només es compromet a fer fixos, després de tres anys de contractes, a aquells amb els quals “estiga satisfeta amb el seu rendiment”.

En tercer lloc, tampoc es dóna cap solució als empleats amb limitacions ni als majors de 55 anys.

Al que cal afegir, que per primera vegada en molts anys, els 20 primers de la seua promoció de l’escola d’aprenentes ja no passaran a fixos directes.

Finalment, el sindicat conclou que “en la situació actual es pot seguir negociant per a aconseguir un acord molt millor”.

Gabinet de Premsa CGT País Valencià

30 gener 2018

 

Nota de Prensa

CGT rechaza el “acuerdo de competitividad” y denuncia que la plantilla de Ford-España queda excluida de los ingentes beneficios de la multinacional

La Sección Sindical de la Confederación General del Trabajo en Ford-España, multinacional automovilística cuya planta productiva se encuentra en la localidad valenciana de Almussafes, se opone al acuerdo alcanzado entre la dirección y la UGT el pasado 25 de enero. Y es que el plan “lejos de reconocer la participación y el esfuerzo de los trabajadores de Ford-España” vuelve a dejar a la plantilla encargada de la producción “fuera del reparto de los ingentes beneficios que esta multinacional está obteniendo durante los últimos años”. Una dinámica, la del incremento de beneficios empresariales en detrimento de las condiciones laborales de la clase trabajadora conjugada con la desigualdad entre países, propia de la globalización capitalista.

Para ilustrar el caso de la planta de Almussafes, CGT-Ford destaca que “mientras Mark Fields y Jim Farley (últimos CEOs de Ford) se subían el sueldo un 118,81% y un 54,93% respectivamente entre 2013 y 2016, los trabajadores de Ford España en los últimos ocho años” han contado únicamente con un aumento salarial de “2 puntos por encima del IPC”. Así, explica la Sección Sindical, entre 2010 y 2017 el IPC acumulado ha sido de 10,30% y mientras que las subidas salariales de la plantilla han sumado un 12,30%. Un dato que contrasta con que “en ese mismo tiempo (2010/2017) los trabajadores de Ford en EE.UU. han recibido un total de 61.000 dólares en concepto de pagas de beneficios.

De esta forma, el sindicato apunta que después de ocho años de duros recortes, “en los que UGT y la empresa pactaron la distribución irregular de la jornada, la eliminación del plan de jubilación a las nuevas contrataciones, la reducción de la pausa de comida de 30 a 15 minutos y la eliminación de comedores para más de la mitad de la plantilla, el aumento de la jornada de trabajo para el turno de noche, la incorporación de nuevos compañeros con un 20% menos de sueldo…” cuando llega el momento de negociar “un nuevo convenio donde se recojan verdaderas mejoras para toda la plantilla” se deja a los trabajadores al margen de los beneficios.

Asimismo, resulta paradójico que a nivel estatal “CCOO y UGT estén pidiendo una subida salarial del 3%, mientras en Ford-España aceptan unas subidas inferiores, y que además el primer año, una parte de ese aumento no consolide en las tablas salariales”.

Tanto la economía nacional como la de Ford se encuentran en momentos de alzas, de grandes beneficios” por lo que “no existe, por tanto, ninguna razón para que esas ganancias no repercutan –aunque solo sea a pequeña escala- en quienes hacemos posibles esos resultados con nuestro trabajo de todos los días”, apunta la organización anarcosindicalista.

En conclusión, la CGT rechaza el acuerdo, en primer lugar, porque no recupera ni siquiera una parte del poder adquisitivo perdido durante estos años; y tampoco garantiza su mantenimiento, ya que el primer año puede llegarse a perder hasta un 0,9%.

En segundo lugar, porque la empresa no garantiza hacer fijos a los trabajadores que entraron en el año 2015. Sólo se compromete a hacer fijos, después de tres años de contratos, a aquellos con los que “esté satisfecha con su rendimiento”.

En tercer lugar, tampoco se da ninguna solución a los empleados con limitaciones ni a los mayores de 55 años.

A lo que hay que añadir, que por primera vez en muchos años, los 20 primeros de su promoción de la escuela de aprendices ya no pasarán a fijos directos.

Finalmente, el sindicato concluye que “en la situación actual se puede seguir negociando para conseguir un acuerdo mucho mejor”.

Gabinete de Prensa CGT País Valencià

30 enero 2018

Comparteix
Salir de la versión móvil