Icono del sitio CGT País Valencià i Múrcia

CGT-Universitat d’Alacant: La regularització salarial del 5% dels complements autonòmics (800.000 €) afecta al conjunt de la comunitat universitària

La gestió econòmica i informativa de la UA en temps de retallades i augment de taxes de matrícula.El passat 9 de desembre el Rector va emetre una resolució mitjançant la qual notificava als afectats l’inici d’expedient de revisió d’ofici per nul·litat de ple dret de les nòmines que contenien complements autonòmics en el període de juny de 2010 a desembre de 2016. La raó d’aquesta revisió és el no haver procedit a aplicar la UA a aquests complements (que cobrava llavors principalment el PDI funcionari) la reducció del 5%, establida el Reial decret-llei 8/2010, de 20 de maig, pel qual es van adoptar mesures extraordinàries per a la reducció del dèficit públic. Segons estableix la resolució rectoral, es descomptaran les quantitats indegudament abonades en el període esmentat del pagament de el “complement POI” al desembre de 2016 i, si açò no fóra suficient, del pagament dels complements autonòmics al març de 2017. D’aquesta manera, als professors se’ls obliga a retornar en tres mesos les quantitats que indegudament se’ls van abonar durant sis anys.
La informació facilitada fins al moment des de l’Equip de Govern sobre aquest assumpte ha sigut molt escassa, puntual i parcial, en dirigir-se quasi exclusivament als afectats, i en evitar entrar amb detall en el fons i en la forma de la qüestió. Un exemple d’açò és que la resolució rectoral omet que ja en l’Informe d’Auditoria de la Intervenció General de la GV sobre 2013 s’assenyalava la irregularitat que ens ocupa. No obstant açò, ni es va procedir a deduir el 5% després de l’informe de 2013, ni s’ha va informar del seu contingut a la comunitat universitària en el seu conjunt des de llavors fins ara. D’altra banda, no és gràcies a l’Equip de Govern, que no ha informat en sobre aquest tema, sinó per la premsa i l’Informe d’Auditoria per a 2015, que sabem que la quantitat en retribucions abonades per sobre del permès per la normativa vigent satisfetes entre 2010 i 2015 ascendeix a 699.819,09 euros. A aquesta quantitat caldrà afegir, segons la resolució rectoral, les retribucions satisfetes en 2016.

Així, des de CGT plantegem a l’Equip de govern, les següents preguntes:
– Com i els qui van adoptar en el 2010 aquesta decisió, així com si es van sol·licitar informes per a la seua adopció, i els qui van decidir mantenir-la?
– Quins han sigut les raons i circumstàncies per les quins no ha sigut fins a setembre de 2016, davant l’escrit de la Intervenció General de la Generalitat Valenciana en el qual es requeria amb caràcter prioritari i urgent que la UA procedira a la regularització salarial, quan l’Equip de Govern de la UA ha començat a esmenar la seua actitud?
– Com ha sigut possible destinar més de 100.00 euros anuals a pagar retribucions no subjectes a dret en l’escenari d’insuficiència financera que reiteradament ve assenyalant el Rector?
– Quins són les raons per a efectuar la regularització salarial “de colp” –i no en diversos terminis-, o perquè s’haja emès la resolució fent coincidir en part el termini per a al·legacions amb dies no lectius i acabar-se aquell quasi amb l’últim dia hàbil de l’any?
– S’han contemplat aspectes com les quantitats abonades per IRPF pels afectats per les quantitats abonades indegudament, o com la dificultat de recuperar les quantitats percebudes per els qui per jubilació o altres raons ja no pertanyen a la UA?
La comunitat universitària en el seu conjunt, no solament aquells professors als quals no per petició o voluntat pròpia se’ls va abonar indegudament contra dret retribucions salarials, ha de ser informada respecte a tots els aspectes esmentats mentre que afectada, donat el caràcter públic i limitat dels recursos pressupostaris dels quals disposa la UA per a finançar la seua activitat docent, investigadora i d’extensió universitària.

Secció Sindical CGT UA

La regularización salarial del 5% de los complementos autonómicos (800.000 €) afecta al conjunto de la comunidad universitaria

La gestión económica e informativa de la UA en tiempos de recortes y aumento de tasas de matrícula.

El pasado 9 de diciembre el Rector emitió una resolución mediante la cual notificaba a los afectados el inicio de expediente de revisión de oficio por nulidad de pleno derecho de las nóminas que contenían complementos autonómicos en el periodo de junio de 2010 a diciembre de 2016. La razón de dicha revisión es el no haber procedido a aplicar la UA a dichos complementos (que cobraba entonces principalmente el PDI funcionario) la reducción del 5%, establecida el Real Decreto-ley 8/2010, de 20 de mayo, por el que se adoptaron medidas extraordinarias para la reducción del déficit público. Según establece la resolución rectoral, se descontarán las cantidades indebidamente abonadas en el periodo mencionado del pago del “complemento POI” en diciembre de 2016 y, si ello no fuera suficiente, del pago de los complementos autonómicos en marzo de 2017. De esta manera, a los profesores se les obliga a devolver en tres meses las cantidades que indebidamente se les abonaron durante seis años.

La información facilitada hasta el momento desde el Equipo de Gobierno sobre este asunto ha sido muy escasa, puntual y parcial, al dirigirse casi exclusivamente a los afectados, y al evitar entrar con detalle en el fondo y en la forma de la cuestión. Un ejemplo de ello es que la resolución rectoral omite que ya en el Informe de Auditoría de la Intervención General de la GV sobre 2013 se señalaba la irregularidad que nos ocupa. No obstante, ni se procedió a deducir el 5% tras el informe de 2013, ni se ha informó de su contenido a la comunidad universitaria en su conjunto desde entonces hasta ahora. Por otro lado, no es gracias al Equipo de Gobierno, que no ha informado en al respecto, sino por la prensa y el Informe de Auditoría para 2015, que sabemos que la cantidad en retribuciones abonadas por encima de lo permitido por la normativa vigente satisfechas entre 2010 y 2015 asciende a 699.819,09 euros. A dicha cantidad habrá que añadir, según la resolución rectoral, las retribuciones satisfechas en 2016.

Así, desde CGT planteamos al Equipo de gobierno, las siguientes preguntas:
– ¿Cómo y quienes adoptaron en el 2010 dicha decisión, así como si se solicitaron informes para su adopción, y quienes decidieron mantenerla?
– ¿Cuáles han sido las razones y circunstancias por las cuáles no ha sido hasta septiembre de 2016, ante el escrito de la Intervención General de la Generalitat Valenciana en el que se requería con carácter prioritario y urgente que la UA procediera a la regularización salarial, cuando el Equipo de Gobierno de la UA ha comenzado a enmendar su actitud?
– ¿Cómo ha sido posible destinar más de 100.00 euros anuales a pagar retribuciones no sujetas a derecho en el escenario de insuficiencia financiera que reiteradamente viene señalando el Rector?
– ¿Cuáles son las razones para efectuar la regularización salarial “de golpe” –y no en varios plazos-, o para que se haya emitido la resolución haciendo coincidir en parte el plazo para alegaciones con días no lectivos y acabarse aquel casi con el último día hábil del año?
– ¿Se han contemplado aspectos como las cantidades abonadas por IRPF por los afectados por las cantidades abonadas indebidamente, o como la dificultad de recuperar las cantidades percibidas por quienes por jubilación u otras razones ya no pertenecen a la UA?
La comunidad universitaria en su conjunto, no sólo aquellos profesores a los que no por petición o voluntad propia se les abonó indebidamente contra derecho retribuciones salariales, debe ser informada respecto a todos los aspectos mencionados en tanto que afectada, dado el carácter público y limitado de los recursos presupuestarios de los que dispone la UA para financiar su actividad docente, investigadora y de extensión universitaria.

Sección Sindical CGT UA

Web CGT-Alacant

Comparteix
Salir de la versión móvil