El TSJCV condemna a Benteler Jit Valencia per vulnerar el dret de llibertat sindical de CGT
Nota de premsa
El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana ha sentenciat que Benteler Jit Valencia SAU, mercantil dedicada al muntatge de components d’automòbils per a Ford, va violar el dret de llibertat sindical de la Secció Sindical de la Confederació General del Treball en l’empresa. La proveïdora de Ford situada en el Polígon industrial Juan Carlos I d’Almussafes haurà d’indemnitzar al sindicat amb 3.000 euros pels danys morals causats. Així mateix, el TSJCV ordena que l’empresa cesse la conducta antisindical, i assenyala a més “la reiteració del comportament empresarial” que causa perjudici a la CGT en la seua activitat en defensa dels drets dels treballadors i treballadores
El TSJCV, desestimant el recurs de suplicació interposat per Benteler Jit Valencia SAU contra la sentència dictada a la fi de 2014 pel Jutjat social número 12 de València, ha confirmat que l’empresa va vulnerar el dret fonamental a la llibertat sindical de la Secció Sindical de CGT.
Així mateix, ratifica la condemna a la proveïdora de Ford a indemnitzar al sindicat amb la “quantitat de 3.000 € pels danys morals causats” i ordena el cessament de la conducta vulneradora de la Llei Orgànica 11/1985 (negar la informació sol·licitada al delegat sindical de CGT que no formava part del comitè d’empresa).
La denúncia sobre tutela de drets fonamentals (llibertat sindical) presentada a instàncies de la Confederació General del Treball del País Valencià, s’ha saldat doncs amb una autèntica garrotada judicial a la filial de la multinacional a València.
La CGT-PV celebra aquesta sentència i assenyala que la resolució judicial no solament posa a l’empresa en el seu lloc, sinó que a més, posa en evidència la contumàcia de la direcció.
Així, tal com es constata en el text de la sentència, l’empresa no solament va ser condemnada judicialment a restituir la secció sindical a la CGT (també el sindicat es va veure obligat a interposar demanda per a aconseguir que l’empresa complira la llei) sinó que, continuant amb la política antisindical cap a la CGT, s’ha negat sistemàticament a facilitar documentació requerida per la Secció Sindical anarcosindicalista.
Benteler Jit Valencia, argumentant que ja proporcionava la informació al Comitè d’empresa (en el qual UGT és majoria amb 5 delegats, mentre CGT compta amb 4 representants) i responsabilitzant de la situació al fet que “el comitè d’empresa està format per dues parts totalment enfrontades: CGT i UGT”, ve a demostrar el que la Confederació porta anys denunciant: en ser un sindicat combatiu i incòmode, l’empresa s’alia amb un sindicat pancista i domesticat per a tractar de vulnerar impunement fins i tot drets fonamentals, com el de llibertat sindical.
Així mateix, la CGT-PV destaca, com a informació pràctica per a seccions sindicals que poden estar vivint una situació semblant, que, tal com consta en la Llei Orgànica de Llibertat Sindical “Els delegats sindicals, en el cas que no formen part del comitè d’empresa, tindran les mateixes garanties que les establides legalment per als membres dels comitès d’empresa o dels òrgans de representació (…). Tenir accés a la mateixa informació i documentació que l’empresa pose a la disposició del comitè d’empresa…).”
En conclusió, la Confederació crida a exigir sempre el compliment i respecte a drets adquirits després de decennis de lluita obrera i critica durament tots aquells comportaments que, emparats en “negociació sindical”, suposen posar en safata a la patronal violacions i retallades de drets sociolaborals.
Gabinet de Premsa CGT-PV
19 de maig de 2015
Nota de prensa
El TSJCV condena a Benteler Jit Valencia por vulnerar el derecho de libertad sindical de CGT
El Tribunal Superior de Justicia de la Comunidad Valenciana ha sentenciado que Benteler Jit Valencia SA,U mercantil dedicada al montaje de componentes de automóviles para Ford, violó el derecho de libertad sindical de la Sección Sindical de la Confederació General del Treball en la empresa. La proveedora de Ford situada en el Polígono industrial Juan Carlos I de Almussafes tendrá que indemnizar al sindicato con 3.000 euros por los daños morales causados. Asimismo, el TSJCV ordena que la empresa cese la conducta antisindical, y señala además “la reiteración del comportamiento empresarial” que causa perjuicio a la CGT en su actividad en defensa de los derechos de los trabajadores y trabajadoras
El TSJCV, desestimando el recurso de suplicación interpuesto por Benteler Jit Valencia SAU contra la sentencia dictada a finales de 2014 por el Juzgado de lo Social número 12 de Valencia, ha confirmado que la empresa vulneró el derecho fundamental a la libertad sindical de la Sección Sindical de CGT.
Asimismo, ratifica la condena a la proveedora de Ford a indemnizar al sindicato con la “cantidad de 3.000 € por los daños morales causados” y ordena el cese de la conducta vulneradora de la Ley Orgánica 11/1985 (negar la información solicitada al delegado sindical de CGT que no formaba parte del comité de empresa).
La denuncia sobre tutela de derechos fundamentales (libertad sindical) presentada a instancia de la Confederació General del Treball del País Valencià, se ha saldado pues con un auténtico varapalo judicial a la filial de la multinacional en Valencia.
La CGT-PV celebra esta sentencia y señala que el fallo judicial no sólo pone a la empresa en su lugar, sino que además, pone en evidencia la contumacia de la dirección.
Así, tal y como se constata en el texto de la sentencia, la empresa no sólo fue condenada judicialmente a restituir la sección sindical a la CGT (también el sindicato se vio obligado a interponer demanda para lograr que la empresa cumpliera la ley) sino que, continuando con la política antisindical hacia la CGT, se ha negado sistemáticamente a facilitar documentación requerida por la Sección Sindical anarcosindicalista.
Benteler Jit Valencia, argumentando que ya proporcionaba la información al Comité de Empresa (en el que UGT es mayoría con 5 delegados, mientras CGT cuenta con 4 representantes) y responsabilizando de la situación al hecho de que “el comité de empresa está formado por dos partes totalmente enfrentadas: CGT y UGT”, viene a demostrar lo que la Confederació lleva años denunciando: al ser un sindicato combativo e incómodo, la empresa se alía con un sindicato pancista y domesticado para tratar de vulnerar impunemente incluso derechos fundamentales, como el de libertad sindical.
Asimismo, la CGT-PV destaca, como información práctica para secciones sindicales que pueden estar viviendo una situación parecida, que, tal y como consta en la Ley Orgánica de Libertad Sindical “Los delegados sindicales, en el supuesto de que no formen parte del comité de empresa, tendrán las mismas garantías que las establecidas legalmente para los miembros de los comités de empresa o de los órganos de representación (…). Tener acceso a la misma información y documentación que la empresa ponga a disposición del comité de empresa…).”
En conclusión, la Confederació llama a exigir siempre el cumplimiento y respeto a derechos adquiridos tras decenios de lucha obrera y critica duramente todos aquellos comportamientos que, amparados en “negociación sindical”, suponen poner en bandeja a la patronal violaciones y recortes de derechos sociolaborales.
Gabinete de Prensa CGT-PV
Publicar comentario