Els Bombers Forestals van cloure ahir l’aturada que van començar el passat 14 de setembre. Les treballadores han aconseguit que la Generalitat aprove un decret amb què es preveu la creació d’una empresa pública valenciana per deixar de dependre de Tragsa, posar fi al frau de llei dels contractes eventuals, així com una adequació salarial i la segona activitat
Ester Fayos | @EsterFayos
La Directa
Els sindicats de Bombers Forestals del País Valencià van decidir dimarts desconvocar la vaga indefinida. Les seues reivindicacions eren posar fi al que consideren un frau de llei en la contractació eventual de Tragsa, empresa pública de l’Estat espanyol, de la qual depèn la gestió dels incendis forestals des de fa més de 25 anys; acabar amb la precarietat laboral, així com aconseguir una adequació salarial d’acord amb les noves funcions que estan realitzant des de l’1 de gener de 2018 i una segona activitat per a les treballadores majors de 60 anys. Després de 68 dies de vaga i negociacions, s’ha acordat amb la Generalitat Valenciana el traspàs del servei a una empresa pública valenciana, una reconversió dels contractes que estaven en frau de llei, un augment del salari i la segona activitat, encara que no s’ha aconseguit la contractació directa per l’Administració.
El passat 9 de novembre, el govern valencià de Ximo Puig (PSOE) va aprovar el decret llei 4/2018, amb què s’estableix la creació de la Societat Valenciana de Gestió Integral dels Serveis d’Emergències (Sgise) abans d’abril de 2019. Es tractarà d’una empresa pública que dependrà de manera directa de l’actual Agència Valenciana de Seguretat i Emergències (AVSRE) de la Generalitat, dirigida per José María Ángel Batalla, “qui serà directament el nostre cap”, explica Pablo Garcia, bomber i portaveu de la secció sindical de la CGT a Tragsa.
Aquest acord de traspàs del servei de l’empresa pública estatal a una mercantil pública valenciana s’ha fixat després que el Consell Jurídic Consultiu del País Valencià informara les treballadores que les reivindicacions no podrien ser efectives si les empleades passaven a ser contractes de manera directa per l’Administració. Tampoc ho serien a Tragsa, ja que està controlada pel Ministeri d’Hisenda i aquest va paralitzar fa anys “qualsevol acord per dur a terme les millores en la contractació, l’adequació salarial i l’aprovació de la segona activitat”, matisa Garcia. Així doncs, davant de la situació, s’ha optat per dependre de Sgise i acordar així el compliment de totes les exigències.
De contractades eventuals a fixes indefinides
Un altre dels compromisos que ha adquirit la Generalitat és el canvi de la relació laboral de les 390 treballadores que tenen contractes eventuals en frau de llei. D’una banda, les 170 efectives que presten el seu servei durant tot l’any, a través de contractes que s’amplien mitjançant addendes cada dos, tres o sis mesos, passaran a ser fixes indefinides una vegada entren en la nova empresa. D’altra banda, les 220 bomberes contractades durant l’època de major risc per reforçar el servei deixaran de regir-se per ampliacions de contractes d’obra i servei i adquiriran la condició de fixes discontinues.
“Hem aconseguit una part, però hem de continuar lluitant. La vaga s’ha desconvocat perquè hi ha un acord signat i un compromís per complir-lo, però haurem d’esperar per obtenir eixes millores”, postil·la la bombera Belén Bueno
“És un assoliment increïble. L’estabilitat laboral que tindrem a Sgice serà prometedora”, opina el portaveu de la secció de CGT. No obstant això, per ara, el decret aprovat anuncia que la plantilla conservarà la mateixa relació laboral que té a Tragsa. “És cert que l’acord adquirit és reconvertir els contractes en frau de llei quan entrem la nova empresa, però em preocupa que al final no es faça”, confessa Belén Bueno, bombera a la comarca del Racó d’Ademús. Un incompliment que des de la CGT no descarten. Per això, ja adverteixen que, si això ocorre, no dubtaran “en denunciar a Sgice i al director Batalla”.
El govern de Puig també ha acceptat una adequació salarial del 30% arran les noves funcions que els bombers forestals han hagut d’assumir en el medi natural durant l’últim any, com el rescat en inundacions, terratrèmols i nevades o la neteja de boscos. Un acord que també se suma a la segona activitat per aquelles efectives que tenen més de 60 anys i no poden lluitar a primera línia de foc. D’aquesta manera, podran encarregar-se de l’organització d’unitats o la senyalització d’àrees afectades per inclemències meteorològiques.
El conveni amb què s’espera marcar un abans i un després
Tots aquests acords, segons expliquen des de la CGT, es faran efectius amb l’aprovació del primer conveni col·lectiu que se signe amb l’empresa Sgise en una data que encara no s’ha concretat, ja que només està prevista per abans del dia 1 d’abril. “Açò ha sigut possible, perquè tots els treballadors que han pogut fer vaga, l’han feta”, defensa el bomber, qui ha participat en altres mobilitzacions al llarg de la dècada del 2000, però assegura que aquesta ha sigut una de les més importants. “Companys de reforç, gent major… tots, des de totes les comarques, hem estat al peu del canó”, afegeix.
Es van produir disconformitats entre vaguistes, ja que algunes no han estat d’acord amb la creació d’una empresa pública i apostaven per una contractació directa per part de la Generalitat, situació que va fer que algunes treballadores deixaren de donar suport a la vaga
Per a Bueno, malgrat que està contenta pel nivell d’implicació que hi ha hagut durant els 68 dies, el resultat dels acords “no ha sigut l’esperat totalment”, ja que no els contractarà l’Administració, sinó l’empresa pública valenciana Sgise. “Hem aconseguit una part, però hem de continuar lluitant. La vaga s’ha desconvocat, perquè hi ha un acord signat i un compromís per complir-lo, però haurem d’esperar per obtenir eixes millores”, postil·la. En la mateixa línia, es van produir disconformitats entre vaguistes, ja que algunes no han estat d’acord amb la creació d’una empresa pública i apostaven per una contractació directa per part de la Generalitat. Una situació que va fer que, el 9 de novembre, algunes treballadores deixaren de donar suport a la vaga, mentre que altres defensaven que Sgise era, per ara, l’única opció.
En un futur, es preveu encetar de nou la lluita per aconseguir un servei públic al 100%, perquè les treballadores no siguen contractades per cap empresa pública, sinó per la mateixa Administració i convertir-se així en “empleades públiques”. Així mateix, el tercer torn tampoc s’ha pogut aconseguir. De totes maneres, des de la CGT no es conformen amb aquesta mesura, la qual implica la incorporació de les efectives que presten el seu servei durant l’estiu a les unitats que actuen tot l’any, sinó amb un quart torn per tal de “crear un servei de bombers forestals professional”.