Icono del sitio CGT País Valencià i Múrcia

Ford és obligada a indemnitzar a CGT després de vulnerar per enèsima vegada el seu dret a la llibertat sindical

Nota de premsa

L’empresa haurà de reintegrar també part del salari descomptat indegudament a tres interventors de CGT en les últimes eleccions sindicals

La multinacional ho intenta i la Confederació General del Treball del País Valencià es resisteix, dóna la batalla i gana en els jutjats. Dos conflictes col·lectius en matèria de tutela de drets fonamentals s’han resolt recentment de forma favorable per als treballadors després de l’acció judicial empresa per la CGT-PV. En els últims anys, l’automobilística amb fàbrica en la localitat valenciana d’Almussafes, ha hagut d’afrontar almenys cinc resolucions judicials a instàncies del sindicat anarcosindicalista que suposen un “rapapolvo” a la insistència empresarial a violar drets sindicals

El Jutjat d’Allò Social nº9 de València ha dictat sentència que ja és ferma – Ford Espanya SL no l’ha recorreguda i ha fet efectiu el pagament de la indemnització-, condemnant a la multinacional per “actuació empresarial contrària a dret en vulnerar el dret a la llibertat sindical i igualtat” i a pagar 3.006,95 euros al sindicat en concepte d’indemnització per danys morals.

Els fets denunciats es remunten als anys 2014 i 2015, quan, malgrat la reiterades sol·licituds de la secció sindical de CGT-PV en Ford, l’empresa es va negar una vegada i una altra i sense explicació prèvia a facilitar llistats d’hores extres i de formació realitzades pels treballadors de la planta entre febrer de 2014 i octubre de 2015. Una conducta que té “transcendència constitucional dels drets en joc i, atenent a l’entitat del dany produït i de la pluralitat de comportaments lesius, al dret de la llibertat sindical” i que suposa una vulneració amb sanció contemplada en la Llei de Sancions i Infraccions de l’Ordre Social.

Malgrat l’intent de l’empresa d’evitar la sentència condemnatòria facilitant en la fase d’al·legacions la documentació requerida via judicial per haver-li-la negat repetidament per altres vies al sindicat, la jutgessa assenyala la extemporaneitat de la mesura: “El compliment era extemporani, havent-hi fet falta venir a judici per a obtenir la informació a la que té dret el sindicat”, es pot llegir en el text del dictamen.

I a més, desmunta l’argumentació esgrimida per la direcció de Ford que la falta dels llistats requerits es devia a una fallada de la informàtica. La resolució deixa ben clar que això no justifica “la falta d’informació al sindicat (…) durant període tan extens, tractant-se d’una empresa amb molts treballadors i (…) l’empresa havia de tenir mitjançant parts de treball o d’una altra manera controlada la realització de tals hores i podia haver informat als sindicats d’una altra manera, o modificat abans el programa informàtic”.

Finalment, tenint en compte que la conducta de Ford “comporta una situació de desprestigi del Sindicat davant els treballadors, conducta a la qual s’uneix la reiterada negativa empresarial al reconeixement de la secció sindical de CGT el que ha donat lloc a pronunciaments judicials”, la sentència reconeix dany moral per a la secció sindical i “procedeix a condemnar a l’empresa demandant a abonar a la secció sindical de CGT-PV la quantitat de 3006, 95 euros en concepte d’indemnització per danys morals”.

Ford és obligada a dispensar el mateix tracte als interventors de CGT que als d’UGT

El 17 de febrer de 2015 van tenir lloc les últimes eleccions sindicals en la planta de Ford-Almussafes. Els resultats es van tancar amb una nova majoria absoluta per al sindicat acaronat per l’empresa, la UGT va obtenir 25 delegats, mentre STM-Intersindical Valenciana aconseguia cinc representants; CCOO, quatre; i CGT un total de tres delegats.

És conegut que, front a les facilitats que Ford ofereix a UGT, la seua acció és l’oposada respecte a la CGT, un sindicat combatiu i incòmode, la seua antiga Secretària General, Paqui Cuesta, va arribar a ser acomiadada en 2010.

D’aquesta forma, la celebració dels comicis sindicals el passat any va suposar una nova discriminació respecte a la UGT. Tal com explica Mariano Bosch, delegat de CGT en Ford “Per a CGT era molt complicat traure interventors el dia de les eleccions perquè Ford descomptava el sou a qui es prestara a estar en les meses electorals. Així que només vam poder comptar amb tres. En contraposició, UGT treia un interventor per torn i per mesa (16 meses en el col·legi d’obrers i 6 en el de tècnics, 22 meses per 3 torns suposen un total de 66 interventors). Ens estranyava. I finalment aconseguirem esbrinar que a molts d’ells l’empresa els havia pagat el dia”.

D’aquesta manera, continua Bosch, “CGT va presentar demanda davant el jutjat sol·licitant un informe de les nòmines dels interventors d’UGT que havien estat en el recompte de les eleccions durant el seu torn de treball i que havien signat les actes”. Ford va presentar l’informe evidenciant així que no havia descomptat el salari a cap d’ells.

El conflicte es va resoldre amb un acord mitjançant acta de conciliació pel qual Ford és, en primer lloc, obligada a abonar les quanties que va descomptar indegudament als tres empleats que van actuar d’interventors de CGT.

I, en segon lloc, ha d’assumir el següent acord reflectit en l’acta: “en les futures eleccions a representants dels treballadors en el centre de treball d’Almussafes, si CGT presenta candidatura tindrà dret a un interventor per mesa electoral amb dret a permís retribuït el dia de les votacions. A tal fi el sindicat CGT podrà assignar aquests interventors a les meses o torns que aquest arbitre sent l’únic límit el nombre total d’interventors anteriorment citat”. I per a evitar futurs greuges comparatius “si es reconeguera a un altre sindicat qualsevol millora respecte als pactes en aquest acte, les parts revisaran aquest acord amb la finalitat d’incorporar les mateixes millores i evitar desigualtats de tracte”.

La CGT-PV celebra el sentit d’ambdues resolucions en els tribunals i manifesta una vegada més el seu compromís amb la defensa dels drets de la classe obrera.

Gabinet de Premsa CGT-PV

València, 29 de juliol 2016

 

Castellà

Nota de prensa

Ford es obligada a indemnizar a CGT tras vulnerar por enésima vez su derecho a la libertad sindical 

La empresa deberá reintegrar también parte del salario descontado indebidamente a tres interventores de CGT en las últimas elecciones sindicales

La multinacional lo intenta y la Confederació General del Treball del País Valencià se resiste, da la batalla y gana en los juzgados. Dos conflictos colectivos en materia de tutela de derechos fundamentales se han resuelto recientemente de forma favorable para los trabajadores tras la acción judicial emprendida por la CGT-PV. En los últimos años, la automovilística con fábrica en la localidad valenciana de Almussafes, ha tenido que afrontar al menos cinco resoluciones judiciales a instancia del sindicato anarcosindicalista que suponen un rapapolvo a la insistencia empresarial en violar derechos sindicales

El juzgado de Lo Social nº9 de Valencia ha dictado sentencia que ya es firme – Ford España SL no ha recurrido y ha hecho efectivo el pago de la indemnización-, condenando a la multinacional por “actuación empresarial contraria a derecho al vulnerar el derecho a la libertad sindical e igualdad” y a pagar 3.006,95 euros al sindicato en concepto de indemnización por daños morales.

Los hechos denunciados se remontan a los años 2014 y 2015, cuando, pese a la reiteradas solicitudes de la sección sindical de CGT-PV en Ford, la empresa negó una y otra vez y sin explicación previa a facilitar listados de horas extras y de formación realizadas por los trabajadores de la planta entre febrero de 2014 y octubre de 2015. Una conducta que tiene “trascendencia constitucional de los derechos en juego y, atendiendo a la entidad del daño producido y de la pluralidad de comportamientos lesivos, al derecho de la libertad sindical” y que supone una vulneración con sanción contemplada en la Ley de Sanciones e Infracciones del Orden Social.

Pese al intento de la empresa de evitar la sentencia condenatoria facilitando en la fase de alegaciones la documentación requerida vía judicial por habérsela negado repetidamente por otras vías al sindicato, la jueza señala la extemporaneidad de la medida: “El cumplimiento era extemporáneo, habiendo hecho falta venir a juicio para obtener la información a que tiene derecho el sindicato”, se puede leer en el texto del dictamen.

Y además, desmonta la argumentación esgrimida por la dirección de Ford de que la falta de los listados requeridos se debía a un fallo de la informática. La resolución deja bien claro que es algo que no justifica “la falta de información al sindicato (…) durante período tan extenso, tratándose de una empresa con muchos trabajadores y (…) la empresa debía tener mediante partes de trabajo o de otro modo controlada la realización de tales horas y podía haber informado a los sindicatos de otro modo, o modificado antes el programa informático”.

Finalmente, teniendo en cuenta que la conducta de Ford “comporta una situación de desprestigio del Sindicato ante los trabajadores, conducta a la que se une la reiterada negativa empresarial al reconocimiento de la sección sindical de CGT lo que ha dado lugar a pronunciamientos judiciales”, el fallo reconoce daño moral para la sección sindical y “procede a condenar a la empresa demandante a abonar a la sección sindical de CGT-PV la cantidad de 3006, 95 euros en concepto de indemnización por daños morales”.

Ford es obligada a dispensar el mismo trato a los interventores de CGT que a los de UGT

El 17 de febrero de 2015 tuvieron lugar las últimas elecciones sindicales en la planta de Ford-Almussafes. Los resultados se cerraron con una nueva mayoría absoluta para el sindicato mimado por la empresa, la UGT obtuvo 25 delegados, mientras STM-Intersindical Valenciana lograba cinco representantes; CCOO, cuatro; y CGT un total de tres delegados.

Es conocido que, frente a las facilidades que Ford ofrece a UGT, su acción es la opuesta respecto a la CGT, un sindicato combativo e incómodo cuya antigua Secretaria General, Paqui Cuesta, llegó a ser despedida en 2010.

De esta forma, la celebración de los comicios sindicales el pasado año supuso una nueva discriminación respecto a la UGT. Tal y como explica Mariano Bosch, delegado de CGT en Ford “Para CGT era muy complicado sacar interventores el día de las elecciones porque Ford descontaba el sueldo a quien se prestara a estar en las mesas electorales. Así que sólo pudimos contar con tres. En contraposición, UGT sacaba un interventor por turno y por mesa (16 mesas en el colegio de obreros y 6 en el de técnicos, 22 mesas por 3 turnos suponen un total de 66 interventores). Nos extrañaba. Y finalmente  conseguimos averiguar que a muchos de ellos la empresa les había pagado el día”.

De esta manera, continúa Bosch, “CGT presentó demanda ante el juzgado solicitando un informe de las nóminas de los interventores de UGT que habían estado en el recuento de las elecciones durante su turno de trabajo y que habían firmado las actas”. Ford  presentó el informe evidenciando así que no había descontado el salario a ninguno de ellos.

El conflicto se zanjó con un acuerdo mediante acta de conciliación por el cual Ford es, en primer lugar, obligada a abonar las cuantías que descontó indebidamente a los tres empleados que actuaron de interventores de CGT.

Y, en segundo lugar, ha de asumir el siguiente acuerdo reflejado en el acta: “en las futuras elecciones a representantes de los trabajadores en el centro de trabajo de Almussafes, si CGT presenta candidatura tendrá derecho a un interventor por mesa electoral con derecho a permiso retribuido el día de las votaciones. A tal fin el sindicato CGT podrá asignar estos interventores a las mesas o turnos que éste arbitre siendo el único límite el número total de interventores anteriormente citado”. Y para evitar futuros agravios comparativos “si se reconociera a otro sindicato cualquier mejora respecto a lo pactado en este acto, las partes revisarán este acuerdo con el fin de incorporar las mismas mejoras y evitar desigualdades de trato”.

La CGT-PV celebra el sentido de ambas resoluciones en los tribunales y manifiesta  una vez más su compromiso con la defensa de los derechos de la clase obrera.

Gabinete de Prensa CGT-PV

Valencia, 29 de julio 2016

CGT assenyala que l’acord al que han arribat UGT i Ford “per a evitar els acomiadaments” suposa noves retallades i no garanteix la continuïtat…

Comparteix
Salir de la versión móvil