×

[Fotos i àudio] Comencen les Jornades Llibertàries de CGT València assenyalant la contribució determinant de les dones en les revolucions passades, presents i futures

[Fotos i àudio] Comencen les Jornades Llibertàries de CGT València assenyalant la contribució determinant de les dones en les revolucions passades, presents i futures

En aquesta nova edició de les Jornades Llibertàries, la idea vertebradora tracta de posar en valor el paper de les dones en els canvis socials. Un paper obviat i menysvalorat en la major part de les ocasions. Sota la premissa que “Sense dones no hi ha revolució” i que “La revolució o és feminista o no serà”, la Comissió Organitzadora té com a objectiu aprofundir en el com dels processos de canvi per trobar aquests valors ocults que haguessin pogut suposar un major avanç. A través les xerrades-debat, es posarà especial atenció a les veus femenines al llarg de la història de les revolucions, per sumar-les a les ja visibles masculines.

Al migdia de l’11 de desembre, Leonor Gil de Ramales (Secretària Formació CGT-València), Nathalie Soriano (Dones Lliures València), Ismael Furió (Secretari General CGT-PV), Viki Criado (Dones Lliures PV), Pepe Aranda (Secretari Acció Sindical CGT) i Irene de la Cuerda (Secretària Acció Social CGT) han presentat tant les Jornades Llibertàries que es desenvoluparan amb xerrades a les 18h30 en l’Octubre CCC, com l’exposició que l’acompanya (“La dona en l’anarquisme espanyol”) que pot visitar-se en la Facultat de Filosofia i Cs. de l’Educació a València.

En l’acte d’inauguració de les jornades culturals, Leonor Gil de Ramales ha exposat el pensament feminista de les dones en la lluita revolucionària actual zapatista amb la lectura d’una publicació al voltant del govern dels municipis autònoms rebels mexicans. En el text, respecte a la terra i paper femení revolucionari es mostren com a indissolubles.

A continuació, Nathalie Soriano ha volgut destacar l’obra teatral què, en versió curta, es podrà veure com a acte de cloenda de les Jornades, “Les Solidàries”, on la companya Atirohecho assenyala què haguera passat en cas que els revolucionaris de 1936 hagueren sigut dones, ficcionant quins podríen hacer sigut els canvis assolits.

Per la seua banda, Ismael Furió, tot i relatant la seua experiència de recerca en buscadors d’internet de la paraula “dones”, ha mostrat el paper a què encara es condemna a la meitat femenina de la humanitat. Reivindicant la dona obrera com a motor del País Valencià, el secretari general de CGT-PV ha acabat la seua intervenció recordant l’obra d’Isabel Clara-Simó sobre les treballadores del sector tèxtil a Alcoi a finals del XIX “Julia”.

En representació de Dones Lliures i provinent d’Alacant, Viki Criado s’ha centrat en el treball dut a terme al llarg dels anys per grups de dones de l’anarcosindicalisme que, poc a poc, han anat visibilitzant i rescatant la memòria de les predecessores, revolucionàries dones, quasi oblidades i silenciades. En el marc del 80 aniversari de la federació de “Mujeres Libres” s’ofereix la retrospectiva “La dona en l’anarquisme espanyol”, una mostra de la que Criado ha sigut una de les impulsores.

Després, Pepe Aranda, manifestant el seu “orgull i plaer” a presentar la nova edició de les jornades, ha demanat el reconeixement “a tots aquells homes i dones anònimes que s’han deixat la pell sembrant l’anarquisme”.

Per a concloure l’acte inaugural, Irene de la Cuerda ha sintetitzat així la necessitat de comprendre que la revolució siga feminista. I és que “la dona posa la vida en el centre, i això és essencial per a la transformació social. La dona és la garantia que la revolució no degenere perquè ella sap mantindre i preservar la vida”.

La primera de les xerrades-debat que composen aquestes jornades, começarà per “Les primeres revolucions modernes (1789-1917)”. Ana Muiña (Historiadora i autora de “Rebeldes periféricas del siglo XIX”) i Aitana Muñoz (Historiadora), donaran una visió diferent de les principals fites històriques què convulsionaren la història mundial, inclosa la revolució soviètica de 1917 de la què enguany es compleix el centenari. El debat serà moderat pe Emilia Moreno (Dones Lliures PV).

La xerrada del dimarts 12 revelarà el paper de les dones en “La construcció d’un nou món i les resistències antifeixistes (1936-1975)”. A càrrec de Carme Bernat Mateu (Historiadora), Mònica Chirivella Magraner (Historiadora) i Ferran Aísa (Escriptor i poeta). Moderarà Xavi Cardà (Secretari Acció Sindical CGT-PV).

Dimecres 13 de desembre, la història continua avançant i Luis Suárez Carreño (La Comuna Presxs del franquismo) i Consol Aguilar (Catedràtica UJI) analitzaran com les “Insubmissions front a la injustícia. Contestacions al poder del capitalisme i del patriarcat” conformen eixa característica pròpia del moviment obrer on les dones aporten l’arrel del qüestionament del sistema en un moment com la Transició espanyola. Modera José Asensio (Equip Comunicació CGT-PV).

Al dia següent, a través “L’internacionalisme globalitzat”, Hèctor Martínez (Membre d’Azadi Plataforma), Rut Moyano (Equip Relacions Internacionals CGT) i Esjaba Messaoud El Gadi (Activista Sahrauí) amb la moderació de Josefina Juste (Dones Lliures i Ràdio Klara) faran un resum de la situació de les lluites al món marcades per la globalització.

Finalment, la culminació de les jornades consistirà en la conclusió sobre l’actualitat: “Les revoltes del precariat. La realitat del moviment obrer en el segle XXI”. Abel Ortiz (Ràdio Klara), Yolanda García (Portaveu Las Kellys Benidorm), Víctor Sánchez (Riders X Derechos), Las Lilas… moderats per Silvia Pérez Miret (CGT-La Safor), donaran la visió de les lluites a dia de hui en l’Estat espanyol.

La cloenda consistirà en la interpretació de “Les Solidàries” d’Atirohecho en versió curta en Ca Revolta.

Gabinet de Premsa CGT País Valencià

Podcast presentació XIX Jornades Llibertàries CGT València

Equip Comunicació CGT-PV

img_4436 img_4437 img_4438 img_4440 img_4441 img_4442 img_4443 img_4444 img_4445 img_4446 img_4447 img_4448

Comparteix