RedactaVeu / Europa Press / València
Una manifestació “desobedient”, que no ha sigut notificada a les institucions ni aprovada administrativament, ha reunit en la vesprada del 19 de febrer milers de ciutadans pels carrers del centre de València, organitzada per la plataforma “Juntes sense por” en protesta contra la llei de l’avortament, la llei de seguretat ciutadana i la reforma del Codi Penal. Segons els organitzadors, la protesta ha reunit més de 2.000 persones (Nota CGT-PV: xifra donada al principi de la manifestació, els participants van ser uns 5.000).
Segons els organitzadors, la plataforma “Juntes sense por”, en la protesta celebrada amb motiu del segon aniversari de la “primavera valenciana”, han participat més de 2.000 persones i ha comptat amb el suport de 65 col·lectius i organitzacions que recolzen aquest moviment.
La manifestació estava encapçalada amb un pancarta amb el lema ’Desobeint les vostres lleis. Contra la llei mordassa, la llei de l’avortament i la reforma del Codi Penal”.
La protesta ha començat en la plaça Sant Agustí a les 19:30 hores vigilada per diverses unitats policials. Els manifestants han corejat al llarg del recorregut crits contraris als governs de Fabra i Rajoy. A la plaça de l’Ajuntament la comitiva ha pres foc a un ninot disfressat de policia. Al carrer de les Barques, on es concentren nombroses entitats bancàries, els manifestants han pintat amb aerosols alguns vidres amb la frase “foc al capital”. Enfront la delegació del Govern, els manifestats han demanat la dimissió de la delegada Paula Sánchez de León.
“Les persones invisibles hem decidit dir Prou”
Els organitzadors defensen que les persones “invisibles” del sistema han decidit “dir prou”, i que aquesta manifestació pretén ser “un punt i apart en la unitat d’acció de l’anticapitalisme valencià”.
Segons han explicat, la convocatòria d’aquest moviment obeeix a la “actitud criminal” del Govern i a les “restriccions” previstes en les noves lleis. Així, advoquen per la “desobediència” civil com un “element legítim davant lleis injustes”.
La plataforma “Juntes sense por” va explicar dies enrere en roda de premsa, que en la mobilització participarien els més de cinquanta col·lectius com ara Intersindical Valenciana, CGT, les assemblees d’estudiants i del 15M, i els centres socials de València. “Perquè es tracta de no amagar-nos i donar la cara, de fer ús de la nostra llibertat d’expressió i demostrar que no tenim por”, afirmaren aleshores des de l’organització.
Contra les lleis “represives”
Els organitzadors de la protesta consideren que la contrareforma de l’avortament, la llei de Seguretat Ciutadana i els canvis en el Codi Penal, causes de la mobilització, “no són més que noves mesures repressives que utilitza el Govern”.
Pel que fa a la contrareforma de l’avortament, la plataforma la considera “un endarreriment legislatiu de més de 40 anys que torna a una situació d’il·legalitat i a un context de dret selectiu i classista que afectarà sobretot les dones en situació de precarietat”.
A més, respecte la Llei de Seguretat Ciutadana, coneguda com “Llei Mordasa”, la consideren com “una forma de repressió i control absolut”, amb l’objectiu de “acabar amb les protestes en el carrer i la resistència ciutadana amenaçant-les”.
Segons la plataforma, la “Llei Mordassa” “fa desaparèixer les faltes” en el text legal i algunes infraccions menors passen a ser considerades “delictes lleus”, amb la qual cosa “es castiga el que consideren desordres públics”. Així, posen com a exemple que les concentracions no comunicades o gravar l’actuació de la Policia son castigades amb sancions que van des dels 3.000 als 600.000 euros, segons ressalten en un text.
La crida llançada al conjunt de col·lectius, moviments i agents polítics i socials de la ciutat ha recorregut els carrers del centre de València “per a complir amb el propòsit d’eixir al carrer i desobeir junts sense por per a així canviar-ho tot”.
La delegada del Govern Paula Sánchez de León, va manifestar fa uns dies en roda de premsa que esperava que les manifestacions es feren “en ordre, sense violència i amb la sol·licitud pertinent dins del termini i en la forma escaient”.
Fotos: Juan Ramón Ferrandis (SFF-CGT València) i Antonio Pérez Collado (Acció Social CGT-PV)