Homenatge a Valentín González. 37 aniversari del seu assassinat
Dijous 23 i dissabte 25 de juny a València
La Confederació General del Treball del País Valencià crida a participar en els actes organitzats a València per a retre homenatge al jove sindicalista assassinat per la policia el 25 de juny de 1979
El dijous 23 de juny a les 19h, es projectarà en Ca l’Estudiantat (Av. Blasco Ibáñez,30) el documental produït per la CGT “Valentín. La otra Transición”. A continuació, tindrà lloc una xarrada debat amb la presència de Paqui González, germana de Valentín, i Ricard Camil Torres Fabra, historiador i professor de la Universitat de València. Posteriorment, el cantautor Lucho Roa interpretarà cançons de lluita i solidaritat obreres.
I el 25 de juny, el dia del 37º aniversari de la mort de Valentín González, una concentració a les portes del Mercat de Proveïments (C/ Alberic) a les 12h li recordarà tal com es ve fent des de 1989. Els actes estan organitzats per la Plataforma per la Memòria del País Valencià, CNT i CGT-PV.
Valentín González, un jove de 20 anys i afiliat a la CNT, va morir el 25 de juny de 1979 durant una vaga de treballadors de la colla del Mercat d’Abastos en exigència del pagament de salaris endarrerits. El que era una pacífica mobilització obrera es va convertir en un infern de colps i gasos lacrimogens quan la Policia va decidir dissoldre la protesta. Valentín va voler protegir al seu pare al crit de “No pegueu al meu pare” i un agent li va disparar a boca de canó una pilota de goma que li va segar la vida.
Aquell succés no va deixar indiferent a ningú i va desencadenar una vaga general que va paralitzar València i una enorme manifestació de 300.000 persones que van acompanyar al cotxe fúnebre de Valentín.
Gabinet de Premsa de CGT-PV
La Plataforma per la Memòria del País Valencià organitza dos actes en record de Valentín González
El primer acte serà una xerrada debat el proper 23 de juny i el segon una concentració unitària amb CNT i CGT a les portes de l’antic Mercat d’Abastos, on fou assassinat el jove cenetista
La Plataforma per la Memòria del País Valencià ha organitzat una xerrada-debat el 23 de juny a les 7 del vespre a Ca l’Estudiantat (Facultat de Filosofia) i una concentració unitària el 25 de juny a les 12 a la porta principal del Mercat d’Abastos (carrer d’Alberic) en memòria de Valentín González, descarregador del mercat i afiliat de la CNT, assassinat el 25 de juny de 1979 per un policia que li disparà una pilota de goma des de pocs metres de distància.
Valentín tenia 20 anys i participava en una vaga legal de les colles de càrrega i descarrega. La vaga pacífica fou interrompuda per un atac brutal de les forces policials que acabà amb l’apallissament dels treballadors i amb la mort de Valentín quan isqué en defensa del seu pare, també descarregador del mercat.
La seua mort convocà una vaga general seguida unitàriament per tots els sindicats, partits i forces polítiques de la ciutat de València tan massiva i unànime que mai s’ha tornat a repetir. L’esmentada mobilització paralitzà tots els mitjans de transport, grans fàbriques, construcció i serveis en tota la comarca de l’Horta.
En el seu enterrament, una comitiva silenciosa, impressionant, des de l’Albereda fins al Cementiri Municipal, paralitzà la ciutat. Hi assistiren centenars de milers de persones, tal com destacà la premsa de l’època, ressonaren en honor de Valentín les sirenes dels vaixells del port, s’aturaren les grans empreses industrials, els obrers de la construcció i els empleats de l’empresa municipal de transports, la SALTUV, molts tallers, comerços i empreses menors tancaren les seues portes en senyal de dol. Fou la manifestació de dolor més multitudinària a la ciutat de València en el freqüentment dur i sangonós període de la transició.
Avui dia molts valencians desconeixen per complet aquests fets.
La Plataforma per la Memòria del País Valencià no sols vol recordar aquest episodi de la lluita per la dignitat dels treballadors i per la democràcia que va tenir lloc a la nostra ciutat fa 37 anys, sinó també honorar la memòria de Valentín González i de les moltes altres víctimes de la repressió caigudes durant la transició.
En aquest sentit entre les iniciatives que estima la Plataforma hi pot haver la proposta a l’Ajuntament de València que la plaça existent a la porta principal del Mercat d’Abastos, precisament el lloc on caigué Valentín, duga en el futur el seu nom: Plaça de Valentín González.
Plataforma per la Memòria del País Valencià
Publicar comentario