×

José Luis Moreno, la peça oblidada dels sobrecostos audiovisuals de Canal 9

José Luis Moreno, la peça oblidada dels sobrecostos audiovisuals de Canal 9

Després del processament de l’exdirector de RTVV José López Jaraba per la compra de dos programes a una productora propietat del ventríloc José Luis Moreno amb un sobrecost d’1,9 milions d’euros, les diferents parts personades al procediment judicial van presentar la setmana passada el seu escrit d’acusació. Només CGT, un sindicat que ha batallat de manera especial en aquesta causa, va registrar una denúncia per investigar el paper de Moreno en els sobrepreus. La controvertida actuació del magistrat instructor José Luis de la Rúa, a parer del sindicat llibertari, ha deixat la decisió d’obrir diligències en mans de l’Audiència Provincial.


A l’etapa d’irrupció de plataformes digitals com ara Netflix, audiències fragmentades i canvis progressius en el consum dels continguts audiovisuals, hi ha sèries de la xicoteta pantalla que encara continuen arrossegant una quantitat prodigiosa d’espectadors. La que se avecina, una sit-com costumista i castissa emesa per Tele 5 i altres canals del hòlding comunicatiu Mediaset acostuma a reunir més d’un 20% de l’audiència. Un producte exitós nascut de la factoria del productor i ventríloc José Luis Moreno. Com va ser-ho també Aquí no hay quien viva, una sèrie de format similar que va arrasar a l’inici de la passada dècada i que, actualment, competeix amb l’altra comèdia des del canal temàtic d’Atresmedia.

La biografia del productor madrileny, però, atresora altres continguts audiovisuals que han passat per la televisió sense pena ni glòria. Encara més, Moreno ha venut presumptament programes a preu d’or quan el seu cost real era sensiblement inferior, segons les anàlisis pericials fetes a posteriori. Aquesta transacció suposadament beneficiosa va fer-la amb l’extinta Canal 9, una cadena convertida aleshores en un instrument de propaganda al servei del Palau de la Generalitat Valenciana que ocupava el conservador i involucrat en diversos escàndols Francisco Camps.

Segons l’informe pericial que va elaborar la mercantil Taxo, Moreno va aconseguir col·locar dos continguts audiovisuals a la televisió pública valenciana per una xifra que superava 1,9 milions d’euros el valor que tenien al mercat. D’aquesta manera, Canal 9 va comprar la ficció Planta 25 per 2.025.000 euros. Emesa entre 2006 i 2007, aquesta coproducció entre Alba Adriàtica -la productora de Moreno- i RTVV tenia un cost per capítol de 126.018 euros. Un preu que, a parer dels taxadors, era elevat tenint en compte la xifra pagada per altres sèries d’èxit de Moreno, com ara Amar en tiempos revueltos. La telenovel·la emesa per TVE tenia un cost de 56.000 euros per capítol, el qual va incrementar-se a 68.000 euros per entrega a causa de la gran acollida que va tenir entre l’audiència,

Els taxadors, a més, assenyalen un altre element per qüestionar els diners que va abonar Canal 9. A l’estudi de les dues sèries, indiquen que Planta 25 no va ser un contingut exclusiu de la canal valenciana. Al contrari. La ficció va contractar-la l’aleshores director general de RTVV, l’exdelegat d’ABC al País Valencià José López Jaraba, quan havia sigut reproduïda als canals autonòmics d’Andalusia, Castella la-Manxa i Madrid. L’elevat preu, al seu torn, va contribuir a engreixar la complicada situació financera que va viure l’ens fins a propiciar, precisament, el seu tancament. L’any 2010 la radiotelevisió pública valenciana encara devia 1.785.295 euros a la productora de Moreno, segons va publicar eldiario.es.

Amb l’objectiu de solucionar els deutes pendents amb el ventríloc, Jaraba va comprar l’espai d’entreteniment De un tiempo a esta parte per 1,8 milions d’euros. L’informe pericial censura, tanmateix, que el «valor màxim raonable» era de només 400.000 euros. Si Alba Adriàtica va percebre 44.000 euros per cada entrega d’un contingut que va ocupar una franja nocturna desproveïda de qualsevol possibilitat d’obtenir audiències rellevants, els experts calculen que cada programa hauria d’haver costat 4.000 euros.

«La productora Alba Adriática va unflar els pressupostos destinats al seu programa De un tiempo a esta parte, va efectuar cobraments en efectiu de més de 40.000 euros per als quals no hem trobat justificació, segons les factures emeses per Kulteperalia SL [altra societat de Moreno] i va vendre una obra audiovisual d’una qualitat molt roïna per un preu desorbitat que els seus cinquanta primers capítols no haurien passat els talls de qualitat d’altres cadenes generalistes», critiquen els perits, segons la taxació publicada per l’edició valenciana del diari estatal. Els taxadors conclouen que amb aquest segon espai va produir-se un sobrecost d’1,3 milions d’euros.

L’informe de Taxo forma part d’una causa en la qual van investigar-se -tot i que més tard s’han arxivat- diversos contractes suposadament unflats durant l’etapa de Jaraba. Malgrat que el procediment judicial va engegar-se per una denúncia de Compromís, ha sigut el sindicat CGT qui «ha mogut terra, mar i aire perquè la causa continue viva», segons reivindiquen. No debades, fou la central anarquista l’encarregada de batallar als jutjats per tal d’aconseguir aquesta taxació sobre els dos programes que va adquirir Canal 9. El jutge instructor, Juan Luis de la Rúa, fill del controvertit togat que va definir-se com «amic de l’ànima de Camps» durant el judici de la peça dels vestits del cas Gürtel, s’hi oposava en un primer moment. L’Audiència Provincial, tanmateix, va atorgar la raó als sindicalistes llibertaris.

Aquesta taxació ha provocat, junt amb informe de l’òrgan fiscalitzador valencià, que De la Rúa processara Jaraba pel presumpte delicte de malversació de fons públics o, en el seu cas, d’administració deslleial. El magistrat, avalat pels informes de la Sindicatura de Comptes que detallava «les irregularitats» del contracte i l’estudi dels perits de Taxo, considerava que es tracta «d’una producció fictícia sobrevalorada». Tant l’Advocacia de la Generalitat Valenciana com ara Compromís demanen set anys de presó per a l’exdirector de la desapareguda i fosa a negre radiotelevisió pública valenciana. Encara resta l’escrit de la Fiscalia, la qual va demanar per dues vegades l’ajornament motivat per l’arribada d’una nova fiscal que substitueix a l’anterior representant del Ministeri Públic per la seua marxa al Tribunal Superar de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV).

FUENTE:AQUÍ

 

Comparteix