Comunicat de premsa
Bosal, Baux, NSG GROUP Sagunt, (Pilkington), Ferrodisa, ArcelorMittal, Tumesa, Prosidmed, Forflesa i moltes altres, acollint-se a la llei, fan un abús extraordinari; unes per tancar després de desmantellar el negoci i unes altres, amb l’argument d’un possible tancament, han convertit en deficitaris els seus comptes i així poden justificar la precarietat laboral que apliquen.
Assistim al desmantellament del sector siderometal·lúrgic, empreses importants arrelades tradicionalment en la comarca de Port de Sagunt (Camp de Morvedre) i Sogorb (Alt Palància). Ignorant en aquest moment quina és la gestió de la Generalitat Valenciana per a evitar semblant desastre.
Les empreses esmentades són multinacionals o estan vinculades a grans companyies, i fins i tot, algunes d’elles, formen part d’un holding, totes pertanyents a un sector avui en estat pur de desmantellament. Tenen un volum considerable de treballadors i treballadors, així que no estem parlant de xicotetes subcontractes que necessiten sobreviure.
Aquestes empreses, per a justificar els ERO, ERTO, acomiadaments, i fins i tot els mateixos tancaments, s’emparen en la falta de liquiditat, encara que la pràctica demostre que ho han provocat portant-se fóra la part del negoci més rendible, o estiguen desmantellant l’empresa, o s’estiguen portant a altres països la tecnologia més avançada i deixant la maquinària més vella, les peces que ja no tenen recanvi. Tot açò, per lògica, fa insostenible la viabilitat de qualsevol empresa.
Aquests fraudulents ardits patronals (amb la intenció de donar major rendibilitat al negoci, encara que fora d’aquest país) es mouen dins de la legalitat i aquesta legalitat els permet: congelació salarial indefinida; acomiadament de personal estable; nova contractació de plantilla temporal, amb salaris inferiors de fins al 50% menys que els fixos; condicions laborals molt precàries, inassumibles, sense dret a baixes laborals, o amb jornades maratonianes, no considerades com a hores extres, que no són remunerades. I qui no accepte treballar en aquestes condicions és acomiadat, açò sí, tot dins de la legalitat que li permet la reforma laboral.
La CGT ve denunciant aquestes pràctiques amb les eines que disposem i en els diferents estaments judicials, però, encara que és de justícia, no sempre es guanyen, ja que la reforma laboral ha permès arribar a aquestes nefastes conseqüències. A més, la seua aplicació no ha servit per a “salvar” a les empreses, sinó per a què les grans corporacions obtinguen majors beneficis a costa de la degradació i la pèrdua de l’ocupació.
Aquesta organització sindical vol denunciar i posar de manifest la tàctica que es ve desenvolupant en els últims anys per la majoria de les empreses solvents, amb l’excusa de la crisi, o sense ella. És inacceptable que en un país desenvolupat i democràtic es permeta desmantellar tot un sector font de riquesa d’una comarca i que, a més, es produïsquen casos d’abusos patronals que estan posant de manifest un autèntic tràfic de treballadors i treballadores, en una denigració tal, que situen aquests actes a l’altura de la tracta d’éssers humans.
Li exigim a la Generalitat que treballe per a defensar aquest sector.
Secretaria Comunicació CGT-PV
Comunicado de prensa
La CGT denuncia el abuso salvaje y continuado de ERES, ERTES y cierres de empresas solventes asentadas en el País Valencià
Bosal, Baux, NSG GROUP Sagunto, (Pilkington), Ferrodisa, ArcelorMittal, Tumesa, Prosidmed, Forflesa y otras muchas, acogiéndose a la ley, hacen un abuso extraordinario; unas por dar cerrojazo tras desmantelar el negocio y otras, con el argumento de un posible cierre, han convertido en deficitarias sus cuentas y así pueden justificar la precariedad laboral que aplican.
Asistimos al desmantelamiento del sector siderometalúrgico, empresas importantes arraigadas tradicionalmente en la comarca de Puerto de Sagunto (Camp de Morvedre) y Segorbe (Alto Palancia). Ignorando en este momento cuál es la gestión de la Generalitat Valenciana para evitar semejante desastre.
Las empresas mencionadas son multinacionales o están vinculadas a grandes compañías, e incluso, algunas de ellas, forman parte de un holding, todas pertenecientes a un sector hoy en estado puro de desmantelamiento. Tienen un volumen considerable de trabajadores y trabajadores, así que no estamos hablando de pequeñas subcontratas que necesitan sobrevivir.
Estas empresas, para justificar los ERES, ERTES, despidos, e incluso los mismos cierres, se amparan en la falta de liquidez, aunque la práctica demuestre que lo han provocado llevándose fuera la parte del negocio más rentable, o estén desmantelando la empresa, o se estén llevando a otros países la tecnología más avanzada y dejando la maquinaria más vieja, cuyas piezas ya no tienen repuesto. Todo ello, por lógica, hace insostenible la viabilidad de cualquier empresa.
Estas fraudulentas artimañas patronales (con la intención de dar mayor rentabilidad al negocio, aunque fuera de este país) se mueven dentro de la legalidad y esta legalidad les permite: congelación salarial indefinida; despido de personal estable; nueva contratación de plantilla temporal, con salarios inferiores de hasta el 50% menos que los fijos; condiciones laborales muy precarias, inasumibles, sin derecho a bajas laborales, o con jornadas maratonianas, no consideradas como horas extras, que no son remuneradas. Y quien no acepte trabajar en estas condiciones es despedido, eso sí, todo dentro de la legalidad que le permite la reforma laboral.
La CGT viene denunciando estas prácticas con las herramientas que disponemos y en los diferentes estamentos judiciales, pero, aunque es de justicia, no siempre se ganan, ya que la reforma laboral ha permitido llegar a estas nefastas consecuencias. Además, su aplicación no ha servido para “salvar” a las empresas, sino
para que las grandes corporaciones obtengan mayores beneficios a costa de la degradación y la pérdida del empleo.
Esta organización sindical quiere denunciar y poner de manifiesto la táctica que se viene desarrollando en los últimos años por la mayoría de las empresas solventes, con la excusa de la crisis, o sin ella. Es inaceptable que en un país desarrollado y democrático se permita desmantelar todo un sector fuente de riqueza de una comarca y que, además, se produzcan casos de abusos patronales que están poniendo de manifiesto un auténtico tráfico de trabajadores y trabajadoras, en una denigración tal, que sitúan estos actos a la altura de la trata de seres humanos.
Le exigimos a la Generalitat que trabaje para defender este sector.
Secretaría Comunicación CGT-PV