Nota de premsa
La Confederació General del Treball denuncia a més que la direcció de l’ONCE no solament infringeix li legalitat en matèria laboral i fa cas omís als requeriments de la Inspecció de Treball, sinó que sanciona i acomiada als treballadors que “no compleixen” amb els mínims estipulats com a rendibles en el Conveni Col·lectiu. La situació en l’ONCE és d’explotació, abús i pressió sobre la plantilla, malgrat ser una organització sense ànim de lucre. L’entitat balafia ingents quantitats de diners per a oferir una falsa imatge d’integració del col·lectiu de persones amb discapacitat
Les actuacions inspectores en l’Organització Nacional de Cecs Espanyols (ONCE), iniciades a instàncies de la Confederació General del Treball “per a comprovar el compliment de l’empresa de les normes i límits legals o pactats en matèria de jornada de treball” van començar a la fi de l’any 2013.
Les conclusions de la Inspecció de Treball es reflecteixen en sengles actes d’infracció alçades. La primera d’elles per vulneració del descans setmanal, i la segona per incompliment del preceptiu període vacacional al que tenen dret els treballadors.
Ambdues denúncies se centren en la Delegació Territorial de València, encara que segons informa la representació sindical de CGT en l’ONCE “la manera de procedir de l’empresa, que portem denunciant públicament des de fa més d’un any, s’estén a tota la geografia de l’Estat espanyol. Encara que únicament s’ha acudit a la Inspecció de Treball allí on la CGT compta amb representació, és a dir, a Barcelona, Alacant i València. Amb l’única excepció de la Secció Sindical de CCOO de la Delegació Territorial de Madrid.”
La primera de les sancions es fonamenta en la comprovació que l’ONCE transgredeix “les normes i límits legals o pactats en matèria de jornada de treball”, la qual cosa suposa l’incompliment de dos articles de l’Estatut dels Treballadors així com del XV Conveni Col·lectiu de l’ONCE. Un acord, aquest últim, que CGT-ONCE qualifica de molt regressiu pel que la seua vulneració és “més escandalosa encara si cap”, apunta el sindicat.
Malgrat el requeriment d’Inspecció de Treball perquè l’ONCE “complisca rigorosament l’establit” legalment, l’empresa ha seguit amb aquestes pràctiques.
Quant al gaudi del període de vacances, la Inspecció de Treball constata també la “conducta de l’ONCE consistent en la transgressió de les normes i límits legals o pactades en matèria de vacances” dels venedors “que han continuat treballant” tal com es reflecteix en els registres d’activitat dels seus terminals Punt de Venda “i en conseqüència substitueixen part del període vacacional per la compensació econòmica que els reporten salarialment les comissions per vendes de productes de l’empresa”.
Donant la raó a la CGT, la Inspecció de Treball afirma que aquest fet “vulnera i suposa incompliment” de preceptes legals contemplats en l’Estatut dels Treballadors i també en el propi XV Conveni Col·lectiu de l’ONCE. En definitiva, aquesta infracció “està tipificada i qualificada preceptivament com a infracció greu”. Com a conseqüència d’aquestes pràctiques els més perjudicats són els treballadors i treballadores que sí que compleixen amb la legislació vigent.
Des de la CGT-ONCE se celebra d’una banda l’actuació de la Inspecció de Treball, i es lamenta per una altra la nul·la voluntat de l’ONCE de respectar els drets de la plantilla. Així mateix, CGT assenyala la hipocresia i la immoralitat que suposa vendre a l’opinió pública un projecte que va deixar de ser social per a convertir-se en una empresa en la qual únicament prevalen els interessos econòmics.
Gabinet de Premsa CGT-PV
30 de gener de 2015
Castellà
Nota de prensa
La Inspección de Trabajo sanciona a la ONCE por vulnerar el descanso semanal y por fomentar que la plantilla trabaje durante su periodo vacacional
La Confederació General del Treball denuncia además que la dirección de la ONCE no sólo infringe le legalidad en materia laboral y hace caso omiso a los requerimientos de la Inspección de Trabajo, sino que sanciona y despide a los trabajadores que “no cumplen” con los mínimos estipulados como rentables en el Convenio Colectivo. La situación en la ONCE es de explotación, abuso y presión sobre la plantilla, a pesar de ser una organización sin ánimo de lucro. La entidad despilfarra ingentes cantidades de dinero para ofrecer una falsa imagen de integración del colectivo de personas con discapacidad
Las actuaciones inspectoras en la Organización Nacional de Ciegos Españoles, iniciadas a instancia de la Confederación General del Trabajo “para comprobar el cumplimiento de la empresa de las normas y límites legales o pactados en materia de jornada de trabajo” comenzaron a finales del año 2013.
Las conclusiones de la Inspección de Trabajo se reflejan en sendas actas de infracción levantadas. La primera de ellas por vulneración del descanso semanal, y la segunda por incumplimiento del preceptivo período vacacional al que tienen derecho los trabajadores.
Ambas denuncias se centran en la Delegación Territorial de Valencia, aunque según informa la representación sindical de CGT en la ONCE “la manera de proceder de la empresa, que llevamos denunciando públicamente desde hace más de un año, se extiende a toda la geografía del Estado español. Aunque únicamente se ha acudido a la Inspección de Trabajo allí donde la CGT cuenta con representación, es decir, en Barcelona, Alicante y Valencia. Con la única excepción de la Sección Sindical de CCOO de la Delegación Territorial de Madrid.”
La primera de las sanciones se fundamenta en la comprobación de que la ONCE transgrede “las normas y límites legales o pactados en materia de jornada de trabajo”, lo que supone el incumplimiento de dos artículos del Estatuto de los Trabajadores así como del XV Convenio Colectivo de la ONCE. Un acuerdo, este último, que CGT-ONCE califica de muy regresivo por lo que su vulneración es “más escandalosa aún si cabe”, apunta el sindicato.
A pesar del requerimiento de Inspección de Trabajo para que la ONCE “cumpla rigurosamente lo establecido” legalmente, la empresa ha seguido con estas prácticas.
En cuanto al disfrute del período de vacaciones, la Inspección de Trabajo constata también la “conducta de la ONCE consistente en la transgresión de las normas y límites legales o pactadas en materia de vacaciones” de los vendedores “quienes han continuado trabajando” tal y como se refleja en los registros de actividad de sus terminales Punto de Venta “y en consecuencia sustituyen parte del período vacacional por la compensación económica que les reportan salarialmente las comisiones por ventas de productos de la empresa”.
Dando la razón a la CGT, la Inspección de Trabajo afirma que este hecho “vulnera y supone incumplimiento” de preceptos legales contemplados en el Estatuto de los Trabajadores y también en el propio XV Convenio Colectivo de la ONCE. En definitiva, esta infracción “está tipificada y calificada preceptivamente como infracción grave”. Como consecuencia de estas prácticas los más perjudicados son los trabajadores y trabajadoras que sí que cumplen con la legislación vigente.
Desde la CGT-ONCE se celebra por un lado la actuación de la Inspección de Trabajo, y se lamenta por otro la nula voluntad de la ONCE de respetar los derechos de la plantilla. Asimismo, CGT señala la hipocresía y la inmoralidad que supone vender a la opinión pública un proyecto que dejó de ser social para convertirse en una empresa en la que únicamente priman los intereses económicos.
Gabinete de Prensa CGT-PV
30 de enero de 2015