Escrivim, a data 1 de novembre, amb intensa preocupació per a recolzar en tot el possible després de la catàstrofe. Se’ns havia avisat des de feia dies per a tota l’autonomia, i fins i tot per a tot el territori peninsular. És important i no es deixarà passar per alt la denúncia i anàlisi de tot l’ocorregut, sobretot la gestió tècnica, política i el posicionament al costat del capital que tantes morts i dolor han generat. Hem decidit prioritzar, en aquest moment, que les nostres veïnes, les nostres companyes, reben una resposta organitzada des de la nostra arma més valrosa: la solidaritat.
En aquest moment no podem accedir a les zones afectades tant per les destrosses materials i obstacles com pel que suposa dificultar el desplaçament d’ambulàncies i vehicles d’emergència.
Des de la Confederació General del Treball, en tots els seus àmbits, des de les seccions sindicals, sindicats de ram, federacions i nuclis locals, federacions estatals de ram, confederacions territorials i comité confederal se’ns ha instat a posar en marxa una xarxa de suport mutu capaç de canalitzar aquesta voluntat en accions reals i eficaces. També estem informant-nos de les necessitats reals coordinant-nos amb els qui ja estan treballant en el terreny, rebent ajudes econòmiques des de tota la CGT, així com la disposició d’un compte per a rebre ajuda econòmica de no afiliats que vulguen fer arribar directament als afectats per aquesta tremenda crisi humanitària.
En l’anarcosindicalisme tenim clar que els governs no són la solució, escriguen en el seu programa el que siga, sinó part del problema. Necessitem una estructura horitzontal de suport mutu, més si fos possible davant aquesta tragèdia.
Cal no oblidar els dies/mesos/anys que venen, amb una Conselleria que res més entrar en el govern va eliminar les paraules “Salut pública” i “Sanitat universal” del seu nom, a més d’eliminar un bé públic, la UVE, que, des de criteris tècnics, sense estendre’ns massa, haguera minimitzat els efectes devastadors d’aquesta crisi humanitària. El govern va eliminar la UVE per pur partidisme i impuls neoliberal en la nostra terra, amb una devastadora política de retallades i assetjament al patrimoni social del poble valencià, exigim la seua dimissió, però no és l’única solució a aquest problema.
Se’ns fa dur no veure al conjunt de la societat civil organitzada davant el model de vida que ens imposen (i que no desitgem) ni ser la punta de llança que fa una escletxa en el sistema capitalista, sinó que passivament som víctimes que ho faça el mateix model social i les seues conseqüències, com el canvi climàtic; però això no pot parar-nos sinó donar-nos força per a respondre unides sense el miratge d’una política de partits que només aporten lletra morta i desmobilització, anteposant les seues cadires al nostre dolor.
El president de la GVA a les 13h del dia 29 deia: “segons la previsió el temporal es desplaça cap a La Serranía de Conca en aquests moments, per la qual cosa s’espera que entorn de les 18h disminuïsca la seua intensitat en tota la resta de la Comunitat Valenciana”1. Aquestes declaracions, a pesar que la primera alerta sobre aquesta DANA era pública el 25/10/24, i que segons denunciara l’agricultor Juanvi Palleter en un vídeo 4 dies abans: “el radar de pluges a València no funcionava” són només una mostra de les proves, no sols de la seua incapacitat per a governar el públic i la total falta de criteris tècnics, científics o acadèmics dels qui l’assessoren i acompanyen en la seua aventura política, sinó que, governe qui governe, la classe obrera ha d’estar organitzada. Els nostres recursos són per a les persones. Ens va la vida en això.
El Govern ens va exposar al perill fins a la primera alerta a les 20h del dia 29 d’octubre, representant al capital que no prioritza la salut ni la seguretat de les persones treballadores, quan en eixe moment ja hi havia víctimes mortals. NI OBLIT, NI PERDÓ.
Des de diferents àmbits tècnics de gestió d’emergències ens informen que aquesta DANA és el major desastre climàtic a Espanya en aquest segle XXI, comparable al terratrémol de Nepal de 2015.
Davant de tot l’exposat, exigim al govern autonòmic i central:
• Qualificació de les zones afectades com a zones catastròfiques o de la forma més beneficiosa per a la recuperació del material de totes les víctimes directes o indirectes d’aquesta crisi humanitària.
• Informació sobre si el mateix dia 30 d’octubre s’estaven executant desnonaments
• Informació de les persones que vivien al carrer i la seua situació tant física com residencial, amb especial atenció a la seua acreditació sanitària i la no emissió de factures a països sense conveni bilateral amb Espanya.
• Suport efectiu de les empreses i institucions públiques com per exemple dies lliures retribuïts als afectats mentre resolen la seua situació residencial o de transport, avançament de la paga extra a sol·licitud, crèdits a 0 euros amb bancs no associats a la banca armada.
• Revisió de les llistes d’espera en salut mental i inversió real, ja som una societat bastant deprimida per les dificultats econòmiques i la política de supervivència, no tenim dubtes que els dies que estem vivint portaran conseqüències també psicològiques.
• Suport econòmic estatal que arribe directament a les persones afectades, tant en forma d’ajudes econòmiques com de reparació/reconstrucció d’habitatges, que no es perda en conselleries o siga gestionat per les mateixes empreses que ens van manar a la mort.
• Informació sobre els Centres d’Atenció Primària i les seues necessitats, així com assegurar la dispensació i control de tota la medicació crònica o urgent.
• Informació de la situació dels subministraments d’aigua, alimentació i necessitats que puguen tindre en aquest moment les persones afectades.
• Inspeccions laborals i revisió estatal de l’aplicació de tota la legislació que podria haver salvat vides si hagueren anat més enllà del mer text, com per exemple l’aplicació de la Prevenció de riscos o si verdaderament han faltat efectius humans i econòmics en serveis com el 112. Ens consten moltes trucades sense resposta i el col·lapse total del servei.
• Revisió des del Ministeri de Sanitat i les seues competències en article 149 de la Constitució Espanyola davant la Salut de la gestió autonòmica per a assegurar a la població el dret a la salut articulada en el 43.1 “Es reconeix el dret a la protecció de la salut”.
Som molts els companys i companyes del sindicat que hem rebut fotos de familiars associats a adreces sense poder pensar en la protecció de dades, amb autèntica desesperació, ja que es va habilitar un telèfon per a detectar a desapareguts que tampoc ha funcionat, almenys no tan àgil com necessitàvem. El dret a la protecció i la salut van del bracet de molts deures que mantenim en favor de la pau social, però també recordem que: “La dignitat de la persona, els drets inviolables que li són inherents, el lliure desenvolupament de la personalitat, el respecte a la llei i als drets dels altres són fonament de l’ordre polític i de la pau social” sense això, no tindrem pau, però tampoc descansarem en la nostra lluita. No parlarem sobre l’ocorregut amb l’aigua embotellada en els supermercats, però instem la ciutadania a reflexionar sobre la falta d’informació de la qual disposàvem així com de la conveniència d’actuar en massa a la veu de “salve’s qui puga”. Pensem que cal revertir-ho.
Secretariat Permanent de CGT PViM
La Solidaridad nuestra arma más preciada
Escribimos, a fecha 1 de noviembre, con intensa preocupación para apoyar en todo lo posible tras la catástrofe. Se nos venía avisando desde hacía días para toda la autonomía, e incluso para todo el territorio peninsular. Es importante y no se va a dejar pasar por alto la denuncia y análisis de todo lo ocurrido, sobre todo la gestión técnica, política y el posicionamiento al lado del capital que tantas muertes y dolor han generado. Hemos decidido priorizar, en este momento, que nuestrxs vecinxs, nuestrxs compañerxs, reciban una respuesta organizada desde nuestra arma más preciada: la solidaridad.
En este momento no podemos acceder a las zonas afectadas tanto por los destrozos materiales y obstáculos como por lo que supone dificultar el desplazamiento de ambulancias y vehículos de emergencia.
Desde la Confederación General del Trabajo, en todos sus ámbitos, desde las secciones sindicales, sindicatos de ramo, federaciones y núcleos locales, federaciones estatales de ramo, confederaciones territoriales y comité confederal se nos ha instado a poner en marcha una red de apoyo mutuo capaz de encauzar esta voluntad en acciones reales y eficaces. También estamos informándonos de las necesidades reales coordinándonos con quienes ya están trabajando en el terreno, recibiendo ayudas económicas desde toda la CGT, así como la disposición de una cuenta para recibir ayuda económica de no afiliados que quieran hacer llegar directamente a los afectados por esta tremenda crisis humanitaria.
En el anarcosindicalismo tenemos claro que los gobiernos no son la solución, escriban en su programa lo que sea, sino parte del problema. Necesitamos una estructura horizontal de apoyo mutuo, más si cabe ante esta tragedia.
No hay que olvidar los días/meses/años que vienen, con una Conselleria que nada más entrar en el gobierno eliminó las palabras “Salud pública” y “Sanidad universal” de su nombre, además de eliminar un bien público, la UVE, que, desde criterios técnicos, sin extendernos demasiado, hubiese minimizado los efectos devastadores de esta crisis humanitaria. El gobierno eliminó la UVE por puro partidismo e impulso neoliberal en nuestra tierra, con una devastadora política de recortes y acoso al patrimonio social del pueblo valenciano, exigimos su dimisión, pero no es la única solución a este problema.
Se nos hace duro no ver al conjunto de la sociedad civil organizada ante el modelo de vida que nos imponen (y que no deseamos) ni ser la punta de lanza que hace una grieta en el sistema capitalista, sino que pasivamente somos víctimas de que lo haga el mismo modelo social y sus consecuencias, como el cambio climático; pero esto no puede pararnos sino darnos fuerza para responder unidas sin el espejismo de una política de partidos que sólo aportan papel mojado y desmovilización, anteponiendo sus sillas a nuestro dolor.
El presidente de la GVA a las 13h del día 29 decía: “según la previsión el temporal se desplaza hacia la serranía de Cuenca en estos momentos, por lo que se espera que entorno a las 18h disminuya su intensidad en todo el resto de la Comunitat Valenciana”2. Estas declaraciones, a pesar de que la primera alerta sobre esta DANA era pública el 25/10/24, y que según denunciara el agricultor Juanvi Palleter en un video 4 días antes: “el radar de lluvias en Valencia no funcionaba” son solo una muestra de las pruebas, no solo de su incapacidad para gobernar lo público y la total falta de criterios técnicos, científicos o académicos de quienes le asesoran y acompañan en su aventura política, sino de que, gobierne quien gobierne, la clase obrera ha de estar organizada. Nuestros recursos son para las personas. Nos va la vida en ello.
El Gobierno nos expuso al peligro hasta la primera alerta a las 20h del día 29 de octubre, representando al capital que no prioriza la salud ni la seguridad de las personas trabajadoras, cuando en ese momento ya había víctimas mortales. NI OLVIDO, NI PERDÓN.
Desde diferentes ámbitos técnicos de gestión de emergencias nos informan de que esta DANA es el mayor desastre climático en España en este siglo XXI, comparable al terremoto de Nepal de 2015.
Ante todo lo expuesto, exigimos al gobierno autonómico y central:
• Calificación de las zonas afectadas como zonas catastróficas o de la forma más beneficiosa para la recuperación de lo material de todas las víctimas directas o indirectas de esta crisis humanitaria.
• Información sobre si el mismo día 30 de octubre se estaban ejecutando desahucios
• Información de las personas que vivían en la calle y su situación tanto física como habitacional, con especial atención a su acreditación sanitaria y la no emisión de facturas a países sin convenio bilateral con España.
• Apoyo efectivo de las empresas e instituciones públicas como por ejemplo días libres retribuidos a los afectados mientras resuelven su situación habitacional o de transporte, adelanto de la paga extra a solicitud, créditos a 0 euros con bancos no asociados a la banca armada.
• Revisión de las listas de espera en salud mental e inversión real, ya somos una sociedad bastante deprimida por las dificultades económicas y la política de supervivencia, no tenemos dudas de que los días que estamos viviendo traerán consecuencias también psicológicas.
• Apoyo económico estatal que llegue directamente a las personas afectadas, tanto en forma de ayudas económicas como de reparación/reconstrucción de viviendas, que no se pierda en consellerias o sea gestionado por las mismas empresas que nos mandaron a la muerte.
• Información sobre los Centros de Atención Primaria y sus necesidades, así como asegurar la dispensación y control de toda la medicación crónica o urgente.
• Información de la situación de los suministros de agua, alimentación y necesidades que puedan tener en este momento las personas afectadas.
• Inspecciones laborales y revisión estatal de la aplicación de toda la legislación que podría haber salvado vidas si hubieran ido más allá del mero texto, como por ejemplo la aplicación de la Prevención de riesgos o si verdaderamente han faltado efectivos humanos y económicos en servicios como el 112. Nos constan muchas llamadas sin respuesta y el colapso total del servicio.
• Revisión desde el Ministerio de Sanidad y sus competencias en artículo 149 de la Constitución Española ante la Salud de la gestión autonómica para asegurar a la población el derecho a la salud articulada en el 43.1 “Se reconoce el derecho a la protección de la salud”
Somos muchos los compañerxs del sindicato que hemos recibido fotos de familiares asociados a direcciones sin tan siquiera poder pensar en la protección de datos, con auténtica desesperación, puesto que se habilitó un teléfono para detectar a desaparecidos que tampoco ha funcionado, al menos no todo lo ágil que necesitábamos. El derecho a la protección y la salud van de la mano de muchos deberes que mantenemos en favor de la paz social pero también recordamos que: “La dignidad de la persona, los derechos inviolables que le son inherentes, el libre desarrollo de la personalidad, el respeto a la ley y a los derechos de los demás son fundamento del orden político y de la paz social” sin esto, no tendremos paz pero tampoco descansaremos en nuestra lucha. No hablaremos sobre lo ocurrido con el agua embotellada en los supermercados pero instamos a la ciudadanía a reflexionar sobre la falta de información de la que disponíamos así como de la conveniencia de actuar en masa a la voz de “sálvese quien pueda”. Pensamos que hay que revertirlo.
Secretariado Permanente de CGT PVyM