Nota de Premsa
La Confederació General del Treball en l’ONCE denuncia la situació a la qual la direcció de l’Organització Nacional de Cecs Espanyols ha condemnat a una afiliada per discapacitat severa-i treballadora des de fa més de 30 anys – en aconsellar-li excedències sense sou en lloc de baixa laboral i després no readmetre-la malgrat la reiterada petició del cessament de les llicències. Sense ingressos des de fa més d’un any, Luisa Oliva s’enfronta ara a l’embargament de la seua casa i a unes condicions de vida impossibles.
La situació de Luisa Oliva, treballadora de l’ONCE a Benidorm, lluny de solucionar-se malgrat la denúncia interposada en Inspecció de Treball, a la multitud de tràmits realitzats i a la publicació del seu cas en premsa, s’agreuja.
Si en 2016 el director de l’agència de Benidorm va aconsellar indegudament a Luisa que, davant una baixa mèdica per depressió i posterior pèrdua total de visió, es prenguera dues excedències sense sou ja que que “la Seguretat Social li reconeixeria segur la discapacitat”, ara és el màxim responsable de Serveis Socials de l’ONCE a Alacant qui, el dia de Santa Lucia (patrona dels cecs), va telefonar expressament a Luisa per a aconsellar-li que posara en lloguer la seua casa amb tal d’afrontar les despeses de la hipoteca. Aquesta va ser la manera en què l’ONCE, a instàncies d’Enrique Llin, màxim responsable de l’ONCE a la Comunitat Valenciana, es va posar a la disposició de la treballadora després de diverses gestions sindicals.
Tal com assenyala Adolfo Martínez, Secretari General de la CGT en l’ONCE, així és com “els directius de l’ONCE tracten als més vulnerables i indefensos. És un tracte inhumà, vexatori i humiliant, dut a terme per la direcció de l’ONCE a Benidorm, passant per la d’Alacant, seguint per la Direcció territorial de Comunitat Valenciana i acabant amb la Direcció general. Revela un desinterès absolut a ajudar a una treballadora cega per part tant del consell territorial com de l’estatal”.
Així mateix, des de la CGT s’assenyala que tot açò està relacionat amb la degradació de les condicions laborals dels venedors de l’ONCE. No en va, des del XV Conveni Col·lectiu els treballadors han de vendre un mínim mensual o s’arrisquen a ser sancionats i acomiadats, i la baixada de vendes de la plantilla és una realitat degut tant a la crisi com a l’engegada dels Canals Físics Complementaris (distribució en gasolineres, Correus, quioscs, supermercats, etc.).
I és que, com explica Martínez “la nefasta política dels actuals directius de l’ONCE s’ha encebat especialment en cecs i grans discapacitats”. En aquest sentit, el cas de Luisa “és sagnant, ella ha demanat en reiterades ocasions posar fi a la llicència sense sou conformement al que es disposa en el Conveni Col·lectiu, però ara es neguen a açò perquè diuen que hi ha una doble interpretació d’aquest article i que han d’estudiar-ho en una comissió paritària”.
“El que no podíem imaginar és que, després de sol·licitar ajuda al president del Consell Territorial de l’ONCE a la Comunitat Valenciana i que aquest es comprometera a ajudar a Luisa”-continua el sindicalista- “es posaren en contacte amb ella però no per a ajudar, sinó per a aconsellar-li que llogue la seua casa i es vaja amb els seus fills, coses, animals de companyia, en definitiva amb la seua vida, a casa dels seus pares, i així, amb els ingressos de lloguer podria pagar lletres pendents i salvar la seua casa de l’embargament”.
Finalment, CGT destaca el caràcter, sobre el paper, de corporació de dret públic, social i sense ànim de lucre de l’ONCE.
Gabinet de Premsa CGT País Valencià
19 desembre 2017
Nota de Prensa
El responsable de Servicios Sociales de la ONCE en Alicante aconseja a una trabajadora en excedencia involuntaria que alquile su casa para evitar el embargo
La Confederación General del Trabajo en la ONCE denuncia la situación a la que la dirección de la Organización Nacional de Ciegos Españoles ha condenado a una afiliada por discapacidad severa-y trabajadora desde hace más de 30 años – al aconsejarle excedencias sin sueldo en lugar de baja laboral y luego no readmitirla pese a la reiterada petición del cese de las licencias. Sin ingresos desde hace más de un año, Luisa Oliva se enfrenta ahora al embargo de su casa y a unas condiciones de vida imposibles.
La situación de Luisa Oliva, trabajadora de la ONCE en Benidorm, lejos de solucionarse pese a la denuncia interpuesta en Inspección de Trabajo, a la multitud de trámites realizados y a la publicación de su caso en prensa, se agrava.
Si en 2016 el director de la agencia de Benidorm aconsejó indebidamente a Luisa que, ante una baja médica por depresión y posterior pérdida total de visión, se tomara dos excedencias sin sueldo puesto que “la Seguridad Social le reconocería seguro la discapacidad”, ahora es el máximo responsable de Servicios Sociales de la ONCE en Alicante quien, el día de Santa Lucía (patrona de los ciegos), telefoneó expresamente a Luisa para aconsejarle que pusiera en alquiler su casa con tal de afrontar los gastos de la hipoteca. Esta fue la manera en que la ONCE, a instancia de Enrique Llin, máximo responsable de la ONCE en la Comunidad Valenciana, se puso a disposición de la trabajadora tras varias gestiones sindicales.
Tal y como señala Adolfo Martínez, Secretario General de la CGT en la ONCE, así es como “ los directivos de la ONCE tratan a los más vulnerables e indefensos. Es un trato inhumano, vejatorio y humillante, llevado a cabo por la dirección de la ONCE en Benidorm, pasando por la de Alicante, siguiendo por la Dirección Territorial de Comunidad Valenciana y terminando con la Dirección General. Revela un desinterés absoluto en ayudar a una trabajadora ciega por parte tanto del consejo territorial como del estatal”.
Asimismo, desde la CGT se señala que todo ello está relacionado con la degradación de las condiciones laborales de los vendedores de la ONCE. No en vano, desde el XV Convenio Colectivo los trabajadores han de vender un mínimo mensual o se arriesgan a ser sancionados y despedidos, y la bajada de ventas de la plantilla es una realidad debido tanto a la crisis como a la puesta en marcha de los Canales Físicos Complementarios (distribución en gasolineras, Correos, quioscos, supermercados, etc.).
Y es que, como explica Martínez “la nefasta política de los actuales directivos de la ONCE se ha cebado especialmente en ciegos y grandes discapacitados”. En este sentido, el caso de Luisa “es sangrante, ella ha pedido en reiteradas ocasiones poner fin a la licencia sin sueldo con arreglo a lo dispuesto en el Convenio Colectivo, pero ahora se niegan a ello porque dicen que hay una doble interpretación de dicho artículo y que han de estudiarlo en una comisión paritaria”.
“Lo que no podíamos imaginar es que, tras solicitar ayuda al presidente del Consejo Territorial de la ONCE en la Comunidad Valenciana y que éste se comprometiera a ayudar a Luisa”-continúa el sindicalista- “se pusieran en contacto con ella pero no para ayudar, sino para aconsejarle que alquile su casa y se vaya con sus hijos, cosas, animales de compañía, en definitiva con su vida, a casa de sus padres, y así, con los ingresos de alquiler podría pagar letras pendientes y salvar su casa del embargo”.
Finalmente, CGT destaca el carácter, sobre el papel, de corporación de derecho público, social y sin ánimo de lucro de la ONCE.
Gabinete de Prensa CGT-PV 19 diciembre 2017