×

La secció sindical de CGT en FGV insta a la Consellera Mª José Salvador a mantenir una trobada sobre la defensa d’allò públic i la seguretat del transport

La secció sindical de CGT en FGV insta a la Consellera Mª José Salvador a mantenir una trobada sobre la defensa d’allò públic i la seguretat del transport

Comunicat de Premsa

La Confederació General del Treball en Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana considera imprescindible arribar a acords amb la Consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori que garantisquen la defensa dels drets de la plantilla, la defensa d’allò públic i la seguretat del transport

Tornem novament a dirigir-nos als mitjans de comunicació perquè siguen l’altaveu del que passa en aquesta empresa pública anomenada Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana, coneguda amb la marca METROVALENCIA, i que acaba de complir 30 anys.

La celebració de l’aniversari ha estat esguitada amb declaracions polítiques a favor de la necessitat que hi haja un servei públic potent en l’àmbit del transport, així com per la reivindicació d’un finançament just per part de l’Estat espanyol.

Passats els saraus dels actes institucionals i de les fotos de rigor, quin panorama tenim de portes cap a dins els qui en aquesta empresa treballem?. I de portes per a fora com a usuaris?

Doncs el panorama és desalentador, més quan més grans eren les esperances que el canvi de govern repercutira de forma positiva en la gestió d’un servei públic com és el transport ciutadà.

En el marge d’aquests dos anys de govern suposadament progressista, la primera decepció va ser el comprovar que seguíem sent la destinació de càrrecs polítics als quals col·locar (encara que com va puntualitzar la vicepresidenta del Govern, Mónica Oltra, els nomenaments anaren aquesta vegada amb la data de caducitat del propi govern, a diferència dels qui es van col·locar amb l’anterior i segueixen en plantilla in eternum i no precisament amb sous de base). Ací van perdre una valuosa oportunitat de posar el cascavell al gat i deixar lligat que a la funció pública s’accedisca per mèrits i no per carnet de partit. A més dels alts càrrecs, entre la plantilla també s’han realitzat moviments en escales intermèdies que no sabem molt bé a què estan acollits (favors, altres tipus de carnet, simpaties, preferències…). Alguna persona competent entre els nomenaments, com no (llàstima que, si ha arribat gent amb experiència i valia, no ho haja fet per una convocatòria oberta i transparent de concurs oposició).

El segon colp ha sigut la presentació d’un esborrany de conveni (que s’ha retardat el més possible per la direcció, segurament per a evitar conflictes en dates sonades i que segueix dilatant), en el qual la part estrella és com seguir accedint de manera no gaire transparent a escales intermèdies i la segona part contractant és un augment de la jornada de treball. Açò últim suposaria una falsa i, a més, minúscula “recuperació” salarial.

I ara, per a acabar-ho de rematar, la direcció ja ha publicat als quatre vents la imposició de la jornada laboral amb 10h de descans mínima entre jornades per a tenir així un titular de com avança l’Avantprojecte de Llei de Seguretat Ferroviària.

Aquesta Llei és el compromís signat per totes les forces polítiques (a excepció del PP) en vespres de les últimes eleccions envers l’Associació de Víctimes de l’Accident de Metro (AV3J). En el compromís està evitar que puga tornar a produir-se un accident com el de 2006.

Les i els treballadors no estem gens en contra d’aquesta Llei. Però no volem que siga un paper mullat. Que només suposen sancions per als maquinistes, als qui, de pas, es posa sota sospita. Que es cerque el temps de descans entre jornades sense voler atendre a un pla integral de mesures que es fixe també en com discorren les jornades laborals (temps de descans entre trens, saturació, estrès), en la falta de plantilla, en les condicions laborals o en la repercussió que el nostre treball té en la conciliació de la vida familiar i social.

De res vol parlar l’empresa, o no ha volgut parlar en tot aquest temps. Només dir que ens envia a casa a descansar per a tenir un titular i llavar-se les mans a continuació.

Parla del que no li permet la llei Montoro quant a l’oferta pública de llocs de treball, però no dels incompliments de plantilla guanyats en els tribunals o de la poca voluntat de cobrir baixes de llarga durada o de reduccions de jornada per guarda legal per a les quals sí té possibilitat de contractació.

Tampoc parla dels seus plans d’externalització, encara que haver-los n’hi ha. Açò significa privatització. En serveis públics com el transport o la sanitat sabem que vendre els serveis és vendre els drets de la ciutadania. I que un ferrocarril és més segur mentre més pública és la seua titularitat (exemples hi ha a Europa, sense anar més lluny).

Som conscients que no tenim bona premsa els empleats públics. Però, quan nosaltres retrocedim en drets i es precaritzen les condicions dels qui treballem en les Empreses Públiques, vol dir que la cosa està francament malament. Perquè cada pas que retrocedim nosaltres, seran almenys dos els que donaran cap enrere els qui han de barallar en l’àmbit privat per a no convertir-se en esclaus dels seus senyors.

Des de CGT convidem a Mª José Salvador Rubert, Consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, a què que faça un buit en la seua atapeïda agenda d’actes, per a mantenir una trobada pública en la qual puguem expressar les nostres inquietuds i intentar un acord, en la qual la defensa d’allò públic i la seguretat del transport siguen l’objectiu, sense que aquestes millores siguen en detriment dels drets dels treballadors.

Secció Sindical CGT FGV València

2 juny 2017

Comunicado de Prensa

La sección sindical de CGT en FGV insta a la Consellera Mª José Salvador a mantener un encuentro en torno a la defensa de lo público y la seguridad del transporte

La Confederació General del Treball en Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana considera imprescindible llegar a acuerdos con la Consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori que garanticen la defensa de los derechos de la plantilla, la defensa de lo público y la seguridad del transporte

Volvemos nuevamente a dirigirnos a los medios de comunicación para que sean el altavoz de lo que pasa en esta empresa pública llamada Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana, conocida con la marca METROVALENCIA, y que acaba de cumplir 30 años.

La celebración del aniversario ha estado salpicada con declaraciones políticas a favor de la necesidad de que haya un servicio público potente en el ámbito del transporte, así como por la reivindicación de una financiación justa por parte del Estado español.

Pasados los jolgorios de los actos institucionales y de las fotos de rigor, ¿qué panorama tenemos de puertas para adentro quienes en esta empresa trabajamos?. ¿Y de puertas para afuera como usuarios?

Pues el panorama es desalentador, más cuando más grandes eran las esperanzas de que el cambio de gobierno repercutiese de forma positiva en la gestión de un servicio público como es el transporte ciudadano.

En el margen de estos dos años de gobierno supuestamente progresista, la primera decepción fue el comprobar que seguíamos siendo el destino de cargos políticos a los que colocar (aunque como puntualizó la vicepresidenta del Gobierno, Mónica Oltra, los nombramientos fueran esta vez con la fecha de caducidad del propio gobierno, a diferencia de quienes se colocaron con el anterior y siguen en plantilla in eternum y no precisamente con sueldos de base). Aquí perdieron una valiosa oportunidad de poner el cascabel al gato y dejar atado que a la función pública se acceda por méritos y no por carné de partido. Además de los altos cargos, entre la plantilla también se han realizado movimientos en escalas intermedias que no sabemos muy bien a qué están acogidos (favores, otros tipos de carnet, simpatías, preferencias…). Alguna persona competente entre los nombramientos, cómo no (lástima que, si ha llegado gente con experiencia y valía, no lo haya hecho por una convocatoria abierta y transparente de concurso oposición).

El segundo golpe ha sido la presentación de un borrador de convenio (que se ha retrasado lo más posible por la dirección, seguramente para evitar conflictos en fechas sonadas y que sigue dilatando), en el que la parte estrella es cómo seguir accediendo de manera no muy transparente a escalas intermedias y la segunda parte contratante es un aumento de la jornada de trabajo. Esto último supondría una falsa y, además, minúscula “recuperación” salarial.

Y ahora, para acabarlo de rematar, la dirección ya ha publicado a los cuatro vientos la imposición de la jornada laboral con 10h de descanso mínima entre jornadas para tener así un titular de cómo avanza el Anteproyecto de Ley de Seguridad Ferroviaria.

Dicha Ley es el compromiso firmado por todas las fuerzas políticas (a excepción del PP) en vísperas de las últimas elecciones para con la Asociación de Víctimas del Accidente de Metro (AV3J). En el compromiso está evitar que pueda volver a producirse un accidente como el de 2006.

L@s trabajador@s no estamos para nada en contra de dicha Ley. Pero no queremos que sea un papel mojado. Que sólo supongan sanciones para  l@s maquinistas, a quienes, de paso, se pone bajo sospecha. Que se busque el tiempo de descanso entre jornadas sin querer atender a un plan integral de medidas que se fije también en cómo discurren las jornadas laborales (tiempos de descanso entre trenes, saturación, estrés), en la falta de plantilla, en las condiciones laborales o en la repercusión que nuestro  trabajo tiene en la conciliación de la vida familiar y social.

De nada quiere hablar la empresa, o no ha querido hablar en todo este tiempo. Sólo decir que nos envía a casa a descansar para tener un titular y lavarse las manos a continuación.

Habla de lo que no le permite la ley Montoro en cuanto a la oferta pública de puestos de trabajo, pero no de los incumplimientos de plantilla ganados en los tribunales o de la poca voluntad de cubrir bajas de larga duración o de reducciones de jornada por guarda legal para las que sí tiene posibilidad de contratación.

Tampoco habla de sus planes de externalización, aunque haberlos los hay. Eso significa privatización. En servicios públicos como el transporte o la sanidad sabemos que vender los servicios es vender los derechos de la ciudadanía. Y que un ferrocarril es más seguro en tanto en cuanto más pública es su titularidad (ejemplos hay en Europa, sin ir más lejos).

Somos conscientes de que no tenemos buena prensa los empleados públicos. Pero, cuando nosotros retrocedemos en derechos y se precarizan las condiciones de quienes trabajamos en las Empresas Públicas, quiere decir que la cosa está francamente mal. Porque cada paso que retrocedamos nosotr@s, serán al menos dos los que darán hacia atrás quienes tienen que pelear en el ámbito privado para no convertirse en esclavos de sus señores.

Desde CGT  invitamos a Mª José Salvador Rubert, Consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori a que haga un hueco en su apretada agenda de actos, para mantener un encuentro público en el que podamos expresar nuestras inquietudes e intentar un acuerdo, en el que la defensa de lo público  y la seguridad del transporte sean el objetivo, sin que estas mejoras sean en detrimento de los derechos de l@s trabajador@s.

Sección Sindical CGT FGV Valencia

2 junio 2017

Comparteix