×

L’atur de desembre de 2015 llança una reducció de 8.615 ocupacions menys que en el mateix mes de 2014

L’atur de desembre de 2015 llança una reducció de 8.615 ocupacions menys que en el mateix mes de 2014

Més de 4 milions d’espanyols aturats segueixen en les dades oficials del Govern, i 12 milions ja estan en l’exclusió social

A pesar que l’Executiu de Rajoy fa una utilització propagandística de les dades de l’atur corresponent a tot 2015, des de la Confederació General del Treball (CGT) considerem que les xifres no són mereixedores de tanta eufòria com desencadena la seua publicació cada mes. Sense dubtar de les quantitats de contractes signats, és evident que la situació de l’ocupació és molt més precària del que les informacions oficials pretenen fer creure. Concretament al desembre –mes on sempre s’incrementen les contractacions temporals en el sector serveis, per la temporada nadalenca- els 55.790 contractes realitzats en 2015 s’han quedat bastant per sota dels 64.405 signats al desembre de 2014. Exactament són 8.615 menys.

Segons el Govern en finalitzar 2015 hi ha 354.203 aturats menys que fa un any; però és una quantitat que s’allunya prou de les promeses durant la campanya electoral de 2011. Una altra dada preocupant és la pèrdua de llocs de treball en sectors tradicionals i molt més estables que els que ofereixen el turisme i altres serveis de caràcter estacional. Concretament ens referim a Indústria, on l’ocupació cau en 4.845 contractacions (baixa l’1,25%) i en Construcció, sector que perd 15.470 (cau el 3,53%).

Per a CGT el vertader perfil de l’ocupació a Espanya no el donen només la xifra de contractes nous que se signen cada mes, sinó la durada dels mateixos i les retribucions que reben els contractats. Seguim sense baixar eixe 82% de contractes temporals (en alguns casos d’un parell d’hores a la setmana) o amb salaris que, deu anys després, situen a el “mileurista” com un privilegiat. Tot açò ha portat al nostre país a encapçalar la llista de la precarietat de la UE i, segons informes de Càrites, només el 34% dels espanyols viu sense cap manca essencial. En només sis anys aquesta dada ha caigut deu punts. Són ja 12 milions de persones les que estan en l’exclusió social (ocupació, habitatge, assistència sanitària, etc.)

Des de la CGT considerem que, a pesar que ja “només” hi haja 4´04 milions d’aturats oficials, la falta d’un treball digne segueix suposant un drama per a milions de treballadors i les seues famílies, que es veuen espentats a la pobresa, els desnonaments dels seus habitatges i la greu deterioració de les seues condicions de vida. Però és que amb la implantació dels contractes temporals, en pràctiques o a temps parcial, gràcies a les successives reformes laborals pactades per PSOE, PP i els sindicats UGT i CCOO, tenir un treball ja no és suficient per a portar una vida digna, tal ha sigut la deterioració de salaris i condicions laborals en les últimes dècades.

Gabinet de Premsa
Secretariat Permanent de CGT

Comparteix