×

CGT-La Safor davant la pujada de la llum en plena ona de fred

CGT-La Safor davant la pujada de la llum en plena ona de fred

En plena hora de fred i quan major consum d’energia es necessita, les empreses elèctriques conjuntament amb el govern i els seus socis polítics decideixen pujar el preu de l’electricitat. Açò suposa una completa desvergonya davant la gran majoria de la ciutadania que sobreviu en treballs precaris, mileuristes o en l’atur. Aquest servei que és bàsic hauria de considerar-se un dret al que totes tinguem accés. No obstant açò, funciona sobre la base dels grans beneficis econòmics de la següent forma:

Cinc grans empreses de l’IBEX 35 controlen el sector, marcant el seu preu mitjançant subhasta. Les plantes de generació informen a eixes empreses l’energia elèctrica que poden oferir per a cada hora de l’endemà i el preu que volen cobrar per ella, les diferents ofertes s’ordenen en funció del preu, primer les més barates i al final les més cares, amb algunes excepcions. L’energia nuclear entra a preu zero perquè les centrals no poden regular la seua potència fàcilment i les parades i arrencades són costoses i lentes, de manera que l’energia nuclear operativa entra sempre. El règim especial (renovables, cogeneració i incineració de residus) també entra a preu zero perquè es considera que són beneficioses per a la societat, i d’aquesta forma es garanteix la seua entrada prioritària. Després, ordenades de menor a major preu, entrarien les centrals hidràuliques en règim ordinari, les de gas en cicle combinat i finalment les tèrmiques de carbó, que són les més cares.

Així comença la subhasta, fins que s’arriba a l’equilibri entre oferta i demanda, i en eixe punt es fixa el preu de mercat. Aqueix preu, que correspon al de la tecnologia més cara que es precisa per a cobrir la demanda, és el que cobren totes les centrals que han entrat en el sistema, independentment del preu original amb què van licitar. Aquest fet té com a conseqüència que, excepte en les tecnologies més cares, la resta es porten beneficis extraordinaris, especialment les més barates, com són les nuclears o les grans centrals hidroelèctriques, en la seua majoria amortitzades i amb costos d’operació zero.

Açò sumat a les pressions d’aquestes mateixes empreses per a acabar amb les bonificacions a les energies renovables, els impostos indirectes que l’estat ens cola en la factura i la complicitat dels polítics que acaben les seues carreres en llocs executius d’aquestes empreses, suposa una burla més als drets més bàsics de la ciudanía i el patiment de milions de persones que no poden pagar la factura.

Des de la Confederació General del Treball de La Safor pensem que açò segueix sent un problema de classes socials entre les treballadores, les grans empreses i estat. Doncs som les persones que no arribem a final de mes les que patim aquests abusos, com els patim en matèria de desnonaments o l’atur.

Per tant des de CGT exigim:

  • Per a acabar amb la pobresa energètica, posar fi als talls de subministrament a les llars en risc d’exclusió social, sent aquests determinats prèviament segons criteris econòmics i socials contrastables. A més, que les pràctiques comercials d’Iberdrola promoguen, enlloc de torpedejar, l’aplicació del bo social entre les llars en situació d’especial vulnerabilitat. És insultant l’augment de les llars que pateixen pobresa energètica a Espanya així com la tendència imparable d’aquesta empresa a seguir aplicant talls de subministrament. Entenem que l’energia és abans de res un dret.
  • Regulació del preu de la llum en un 80% per part de l’estat i un 20% en la subhasta, com fan països com Alemanya. Per a saber què anem a pagar pel consum elèctric. Sent aquesta regulació negociada amb la participació d’organitzacions socials
  • Que s’acabe d’una vegada per sempre amb les ‘portes giratòries’. Cap càrrec lligat a l’esfera política i bancària ha de poder formar part del Consell d’Administració d’aquesta o una altra companyia. Els consellers i l’alta direcció han de ser triats en funció de la seua experiència i reconegut prestigi, no per criteris de ‘confiança’ o ‘amiguisme polític’. Solament així es pot garantir la vertadera independència d’uns càrrecs els salaris desorbitats dels quals a més haurien d’ajustar-se a la seua vertadera contribució.
  • Fi al pagament d’impostos abusius indirectes, en les factures elèctriques.
  • – Que es fixe públicament l’objectiu de tenir un parc de generació elèctrica pràcticament 100% renovable. Perquè aquesta és l’única manera de tenir un sistema d’energia sostenible, respectuós amb el medi ambient i coherent amb uns recursos limitats.
  • Creació de plataformes ciutadanes que s’unisquen i lluiten per a acabar amb aquests abusos. Promovent una llei d’expropiació i nacionalització de les empreses elèctriques. Considerant no açò suficient, considerem que aquestes han de posar-se sota control social, així que mitjançant la negociació amb l’estat, siguen les treballadores del sector i consumidores, les que negocien el funcionament de les companyies elèctriques nacionalitzades i que aquest siga aprovat en referèndum.

Secretariat Permanent CGT-La Safo

20 de gener de 2017

Castellano

CGT-La Safor ante la subida de la luz en plena ola de frío 

En plena hora de frío y cuando mayor consumo de energía se necesita, las empresas eléctricas conjuntamente con el gobierno y sus socios políticos deciden subir el precio de la electricidad. Esto supone una completa desvergüenza ante la gran mayoría de la ciudadanía que sobrevive en trabajos precarios, mileuristas o en desempleo. Este servicio que es básico debería considerarse un derecho al que todas tengamos acceso. Sin embargo, funciona en base a los grandes beneficios económicos de la siguiente forma:

Cinco grandes empresas del IBEX 35 controlan el sector, marcando su precio mediante  subasta. Las plantas de generación informan a esas empresas la energía eléctrica que pueden ofrecer para cada hora del día siguiente y el precio que quieren cobrar por ella,  las distintas ofertas se ordenan en función del precio, primero las más baratas y al final las más caras, con algunas excepciones. La energía nuclear entra a precio cero porque las centrales no pueden regular su potencia fácilmente y las paradas y arranques son costosos y lentos, de forma que la energía nuclear operativa entra siempre. El régimen especial (renovables, cogeneración e incineración de residuos) también entra a precio cero porque se considera que son beneficiosas para la sociedad, y de esta forma se garantiza su entrada prioritaria. Luego, ordenadas de menor a mayor precio, entrarían las centrales hidráulicas en régimen ordinario, las de gas en ciclo combinado y por último las térmicas de carbón, que son las más caras.

Así comienza la subasta, hasta que se llega al equilibrio entre oferta y demanda, y en ese punto se fija el precio de mercado. Ese precio, que corresponde al de la tecnología más cara que se precisa para cubrir la demanda, es el que cobran todas las centrales que han entrado en el sistema, independientemente del precio original con que pujaron. Este hecho tiene como consecuencia que, excepto en las tecnologías más caras, el resto se lleven beneficios extraordinarios, especialmente las más baratas, como son las nucleares o las grandes centrales hidroeléctricas, en su mayoría amortizadas y con costes de operación cero.

Esto sumado a las presiones de estas mismas empresas para acabar con las bonificaciones a las energías renovables, los impuestos indirectos que el estado nos cuela en la factura y la complicidad de los políticos que acaban sus carreras en puestos ejecutivos de estas empresas, supone una burla más a los derechos más básicos de la ciudanía y el sufrimiento de millones de personas que no pueden pagar la factura.

Desde la Confederación General del Trabajo de La Safor pensamos que esto sigue siendo un problema de clases sociales entre las trabajadoras, las grandes empresas y estado. Pues somos las personas que no llegamos a final de mes  las que sufrimos estos abusos, como los sufrimos en materia de desahucios o el paro.

Por tanto desde CGT exigimos:

  • Para acabar con la pobreza energética, poner fin a los cortes de suministro a los hogares en riesgo de exclusión social, siendo estos determinados previamente según criterios económicos y sociales contrastables. Además, que las prácticas comerciales de Iberdrola promuevan, en lugar de torpedear, la aplicación del bono social entre los hogares en situación de especial vulnerabilidad. Es insultante el aumento de los hogares que sufren pobreza energética en España así como la tendencia imparable de esta empresa a seguir aplicando cortes de suministro. Entendemos que la energía es ante todo un derecho.
  • Regulación del precio de la luz en un 80% por parte del estado y un 20% en la subasta, como hacen países como Alemania. Para saber qué vamos a pagar por el consumo eléctrico. Siendo esta regulación negociada con la participación de organizaciones sociales.
  • Que se termine de una vez por todas con las ‘puertas giratorias’. Ningún cargo ligado a la esfera política y bancaria debe poder formar parte del Consejo de Administración de esta u otra compañía. Los consejeros y la alta dirección deben ser elegidos en función de su experiencia y reconocido prestigio, no por criterios de ‘confianza’ o ‘amiguismo político’. Solo así se puede garantizar la verdadera independencia de unos cargos cuyos salarios desorbitados además deberían ajustarse a su verdadera contribución.
  • Fin al pago de impuestos abusivos indirectos, en las facturas eléctricas.
  • Q ue se fije públicamente el objetivo de tener un parque de generación eléctrica prácticamente 100% renovable. Pues este es el único modo de tener un sistema de energía sostenible, respetuoso con el medio ambiente y coherente con unos recursos limitados.
  • Creación de plQataformas ciudadanas que se unan y luchen para acabar con estos abusos. Promoviendo una ley de expropiación y nacionalización de las empresas eléctricas. Considerando no esto suficiente, consideramos que estas deben ponerse bajo control social, así que mediante la negociación con el estado, sean las trabajadoras del sector y consumidoras, las que negocien el funcionamiento de las compañías eléctricas nacionalizadas y que este sea aprobado en referéndum.

 

Secretariado Permanente CGT-La Safor

20 de enero de 2017

Comparteix