“Pensen que som robots. No ens tracten com a persones”
• CGT La Safor denuncia la discriminació que pateixen les treballadores de la llar en la normativa actual, que no reconeix el dret a què accedisquen al cobrament de la prestació per desocupació.
• El sindicat destaca que, malgrat que la major part dels ocupadors no compleixen la normativa (horaris, vacances…), moltes treballadores han de suportar-ho perquè el seu és l’únic sou que entra a casa.
Arran del taller impartit ahir a la seu de CGT a Gandia, “Drets laborals de les treballadores/ors de la llar”, CGT La Safor vol denunciar públicament les múltiples discriminacions que afecten este sector de treballadores. Per una banda, per la normativa laboral que, en règim especial, dóna una cobertura molt limitada als seus drets; i, per l’altra, per l’explotació que pateixen per part d’alguns ocupadors que se n’aprofiten de la invisibilitat d’aquestes treballadores per abusar laboralment d’elles.
En el dit encontre, les assistents van exposar les distintes situacions que viuen cada dia, demostrant amb el seu testimoni que, dos anys després de l’entrada en vigor de la normativa que regula el sector, la desprotecció en la qual es troben és greu. “Tal com vam poder constatar ahir, de mà de les pròpies afectades (perquè són majoritàriament dones), la gran majoria d’aquestes treballadores exerceixen la seua feina sense estar donades d’alta”, explica Amparo Signes, membre de CGT. Però aquesta no va ser l’única denúncia que va sorgir durant el debat d’ahir. Les jornades excessives, amb hores extraordinàries no remunerades i l’exigència de disponibilitat total cap a les necessitats de les persones ocupadores, sense la corresponent remuneració, van ser altres de les que una bona part d’aquestes treballadores van coincidir en assenyalar.
Sense dret a l’atur, ni a vacances
El règim especial d’aquestes treballadores (RD 1620/2011) no els reconeix el dret a l’atur. “Després de 3 anys cotitzats com a treballadora de la llar i amb 2 fills al meu càrrec, no tinc dret a cobrar res”, explica Laura. Allò que també contempla la normativa, però que incompleixen alguns ocupadors, és el dret a tenir, com qualsevol treballadora/or, unes vacances remunerades: “Vacances sí tenia, però no em pagaven el sou”, explica Gladys. Altres, amb més “sort”, ens explicaren que no treballaven en la casa de la ocupadora perquè estaven de vacances i sí que cobraven el sou… “però em telefonaven i em deien que anara a netejar la casa dels seus sogres… Per tant, allò no eren vacances reals!”, es lamentava Lidia.
Enfermetats professionals oblidades pel sistema
Altra de les denúncies que sorgiren entre les assistents, van ser les malalties professionals que no estan reconegudes a l’hora de gestionar una baixa per malaltia: “Arribava a casa amb ganes de vomitar, marejada i amb els ulls unflats de respirar els productes químics quan netejava la llar de la casa”, explica Gladys. “Acabava per comprar-me mascaretes per a protegir-me i guants, ja que la meua ocupadora ni es molestava. Hui patisc un problema crònic fruit d’eixa situació. Pensen que som robots. No ens tracten com a persones”, conclou. Moltes compartiren el fet de sentir de por a denunciar, a queixar-se, per si acabaven sent acomiadades.
Familiars dependents i la dificultat per a contractar a cuidadores
Per altra banda, també va tenir veu al taller la situació en què s’hi troben moltes famílies que tenen al seu càrrec a persones en situació de dependència. “Aquestes persones van explicar que davant l’actitud irresponsable dels governs actuals de no pagar les ajudes per a la dependència, moltes famílies han de contractar a cuidadores i cuidadors però, també passa, que en molts casos no tenen recursos suficients per a fer-ho”, explica Signes. En aquest sentit, des de CGT La Safor, puntualitzen que, a banda de què hi puga haver ocupadors que abusen de la situació d’aquest sector, també és una realitat que l’Administració ha faltat als seus compromisos amb les necessitats de les persones dependents i les seues famílies i que, en molts casos, aquestes no poden fer front a les derivacions econòmiques que es desprenen de contractar a un/a cuidador/a.
Per la fi de promoure una visió “utilitarista” de les persones immigrants
Des de CGT volen ressaltar que, d’entre totes les situacions d’explotació que viuen les treballadores i treballadors de la llar, les patides per persones immigrants són més nocives si cap. “Moltes d’estes treballadores no tenen papers i les persones ocupadores es neguen a fer-los un contracte de treball negant-los, per tant, l’única possibilitat que tenen per a tindre accés als drets més fonamentals. Des de CGT les animem a denunciar-ho. Nosaltres ja ho hem fet, amb resultats molt positius”, explica Amparo Signes.
Des de CGT La Safor anuncien noves assemblees amb les treballadores i treballadors de la llar.
“Pensem que el taller celebrat ahir va ser un bon punt d’inici per a encetar un treball conjunt per a aconseguir que les persones en aquest sector laboral i tan digne com qualsevol altre tinguen, com a mínim, reconegut el dret a la prestació per desocupació”.
CGT La Safor
25 febrer 2015
Publicar comentario